Посолството в Швеция няма пари да върне в България излъганите берачи на плодове

Посолството в Швеция няма пари да върне в България излъганите берачи на плодове
Според шведската полиция берачите пристигнали с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора. Снимка: thelocal.se
A A+ A++ A

Посолството на България в Швеция няма пари за самолетни билети до България за измамените берачи на плодове.

Около 200 българи, пристигнали в Швеция като берачи на плодове, останаха излъгани, че ще получат работа. В края на миналата седмица те се събраха пред сградата на българското посолство в Стокхолм.

Според шведската полиция берачите били „наети“ в град Йемтланд в северната част на страната. Те пристигнали в Швеция с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора.

На 19 юли полицията задържа 43-годишен български гражданин, заподозрян, че подмамил сънародниците си с обещания за надница и дом в Швеция, но ги зарязал в импровизиран къмпинг без вода и санитарни помещения. В лагера били настанени няколкостотин берачи, повечето от България.

В случай че български гражданин не разполага със средства за завръщане в България, той трябва да потърси съдействие от близки и роднини, се казва в съобщението на Министерството на външните работи.

Българското посолство в Стокхолм се ангажира да предоставя актуална информация за възможните начини на пътуване до България със самолет или автобуси по различни линии, заявиха още от МВнР.

Българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в Швеция, трябва да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност, категорични са от външното ведомство.

#сезонна работа #берачи на плодове #посолство #къпини #малини #Стокхолм #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници