Обама: България – доказан надежден партньор на САЩ

Обама: България – доказан надежден партньор на САЩ
Президентът на САЩ Барак Обама изпрати писмо до премиера на България Бойко Борисов. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната атака, която се случи на българска земя на 18 юли, напомни по зловещ начин за опасностите и предизвикателствата, пред които сме изправени като съюзници, заявява американският президент Барак Обама в писмо до българския премиер Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Аз осъждам подобни варварски действия и както споменах по време на нашия разговор на 20 юли, САЩ имат готовност да подкрепят Вашето правителство в процеса на разследване на зловещата атака“, подчертава Обама.

„Българските власти под Ваше ръководство отново доказаха своя професионализъм и високо експертно ниво в отговор на това трагично събитие. Бих искал да Ви насърча да продължите да полагате усилия, за да възтържествува справедливостта“, заявява американският президент.

Той използва случая да даде висока оценка на сътрудничеството между САЩ и България в борбата с тероризма.

„Нашето партньорство е достойно за XXI век, като ние не само споделяме отговорността за общата си сигурност, но също така и отстояваме основните ценности, върху които се гради нашият трансатлантически съюз“, заявява още Барак Обама.

Президентът на САЩ поздравява премиера Борисов за последователните усилия на правителството за укрепване на енергийната сигурност, като подчертава, че това е от съществено значение за Европа и за САЩ.

„България се е доказала като надежден партньор на САЩ, споделяйки информация и оперативни ресурси при борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, както и в пресичането на нелегалния трафик на наркотици и финансови операции. Вашата страна е и ценен член на НАТО, с важен принос към мисиите на Алианса, включително и в Афганистан“, пише още Обама.

„Известни са ми трудностите, породени от минало наследство, които Вашето правителство се е налагало да преодолява, за да наложи убедително върховенството на закона. Въпреки че предстои още работа, сте постигнали значителен напредък. Очаквам да продължим съвместната работа по по-нататъшни демократични реформи, които ще позволят на съдебната система да работи по-ефективно срещу организираната престъпност и корупцията“, допълва американският държавен глава.

Президентът на САЩ още веднъж изразява своята най-висока оценка за решимостта на премиера Борисов да защитава и отстоява сигурността на двете страни и народи.

#Барак Обама #президент #Бойко Борисов #премиер #САЩ #България #Европа #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници