РЗИ: Не е опасно превишеното ниво на нитрати във водата в с. Засмяно

РЗИ: Не е опасно превишеното ниво на нитрати във водата в с. Засмяно
A A+ A++ A

Незначително е отклонението в нивото на нитратите във водата в аксаковското село Засмяно. Няма сериозен риск за населението. Това заяви пред БНР Ирина Вутова – старши инспектор в Регионалната здравна инспекция във Варна. 

"Ние трябва да уведомим потребителите на питейна вода, за да могат сами да направят преценка на риска, заради уязвимите групи, по-чувствителни към нитратите - бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Това са по-рисковите групи, при които в дългосрочен план може да има отражение", заяви Вутова.

Здравните инспектори са изследвали водата в 25 населени места през юли. В тях не са установени ентерококи и ешерихия коли. 14 проби са взети от централното водоснадбяване за установяване на нивата на химически елементи във водата за питейно-битови цели. Завишени нива на натрий са установени в аксаковското село Засмяно. При норма от 50 мг/л, измереното количество натрий във водоизточници е било 51,5 мг/л.

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода да не се ползва за пиене и приготвяне на храна за бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Информиран е кметът на общината, който трябва да уведоми консуматорите и общопрактикуващите лекари. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници