Заради силните дъждове ситуацията в Смолянско остава сериозна

Заради силните дъждове ситуацията в Смолянско остава сериозна
A A+ A++ A

Старите свлачища продължават да са активни, скали затрупаха на две места централния път Пловдив - Смолян и за часове спряха движението по него. Образуваха се големи колони от автомобили. В девинското село Осиково високи подпочвени води наводниха къщи. Частично бедствено положение обявиха и в община Куклен, където е пропаднал пътя Яворово - Добралък.

Повече от три часа остана затворен пътят Смолян-Пловдив. Скали и дървета паднаха на пътното платно край Бачково и край Нареченски бани. Разчистването се правеше с тежка техника, полиция регулираше движението.

Автомобилите трябваше да минават по обходен маршрут през Кричим и Девин. Някои решиха да преминат участъка пеша.
Отвориха за движение пътя Асеновград - Смолян, след като срутището бе разчистено. В момента движението се осъществява със съдействието на полицията.

Остава частичното бедствено положение и община Девин - в село Осиково реката все още е много бурна и подкопава пътя. Селото е напълно откъснато - осигурена е само много тясна аварийна пътека за спешни случаи. Най-големи щети нанасят високите подпочвени води.


Дъждовете в последните дни активираха ново свлачище по пътя към Асенова крепост. Той единствен води до трите родопски села Лясково, Яврово и Добралък,...

Въпреки частичното бедствено положение в Чепеларе, пътят за туристическата атракция Чудните мостове и село Забърдо е проходим, но автомобилите трябва да се движат с повишено внимание, защото продължават да падат камъни. Скалите са пропити с вода и трудно може да се работи в момента.

Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие: Ако не вали поне два дни процесите ще стихнат, след което може да се започне обрушване на горния край..

Най-голямото свлачище в страната е край село Тикале, Маданско. Пътят там е затворен от месеци, алпинисти поставят специални болтове, за да бъдат монтирани защитни мрежи. Хората в района са недоволни от темповете на работа.

Захари Хаджийски: Зимата тука чука на вратата, а този път през зимата е неизползваем.
Веселин Аучев, село Подвис: С тия мрежи, които мислят да ги слагат това за мен няма да държи, защото цялата планина е тръгнала надолу.
Плановете на Агенция „Пътна инфраструктура“ са пътят да бъде готов за 15 септември

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници