ООН се съмнява в спирането на ядрените и ракетните програми на Северна Корея 0

ООН се съмнява в спирането на ядрените и ракетните програми на Северна Корея 0
A A+ A++ A

КНДР продължава да развива своите ядрени и ракетни програми в нарушение на санкциите на ООН. Това се съобщава от агенцията Ройтерс, която се позовава на конфиденциалния доклад на ООН.

Според агенцията докладът е предаден на Комитета за сигурност на ООН за санкции срещу КНДР  вечерта на 3 август. В подготовката си за половин година участваха независими експерти, които оцениха изпълнението на санкциите на ООН, пишат експерти в доклада от 149 страници.

Документът, с който агенцията е запознат, също така показва, че КНДР е направила опити да продаде оръжие на редица страни в Близкия изток и Африка, включително на шиитските бунтовници хуси в Йемен. Според организацията, републиката продължава военното сътрудничество със Сирия. Освен това ООН вярва, че Северна Корея нарушава забраната за износ на текстилни продукти, като от октомври 2017-а година до март 2018-а година изнася такива стоки на стойност над 100 милиона долара.

Докладът идва в момент, когато Русия и Китай предлагат Съветът за сигурност да обсъди смекчаване на санкциите срещу Северна Корея, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен-ун се срещнаха за пръв път през юни и Ким обеща да работи за денуклеаризация на страната си, отбелязва Ройтерс.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници