МВнР осъди бомбените атентати в Ирак по време на Рамадан

МВнР осъди бомбените атентати в Ирак по време на Рамадан
Поне 91 души загинаха при серия от атентати в най-кървавия ден в Ирак от две години насам, съобщиха местните власти във вторник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България категорично осъжда поредицата от бомбени атаки и нападения в Ирак, извършени през последните дни, заяви говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.

„Осъждаме категорично извършените през последните дни в Ирак бомбени атаки и нападения, при които загинаха над сто иракски граждани“, се казва в изявлението на Весела Чернева, разпространено от пресцентъра на МВнР.

Поне 91 души загинаха при серия от атентати в най-кървавия ден в Ирак от две години насам, съобщиха местните власти във вторник.

Най-малко 161 души са ранени след поредица от общо 22 нападения, които прекъснаха относителното спокойствие през последните седмици във връзка с мюсюлманския празник Рамадан.

Атентатите са били насочени срещу различни обекти в 14 града, включително столицата Багдад и Киркук.

По данни на медиите през последния месец в резултат на терористични атаки в Ирак са загинали над 237 души, а ранените са повече от 600.

За нас е ясно, че тези прояви на тероризъм в свещения за мюсюлманите месец Рамадан са опит да бъдат разрушени гражданският мир, религиозната толерантност и стремежът на иракския народ и правителство да изградят работещи институции. България потвърждава подкрепата си за демокрацията, стабилността и просперитета на Ирак, пише още в изявлението.

#МВнР #Ирак #атентат #Весела Чернева #Рамадан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници