Атанасова: В дома „Асен Златаров" няма проституция, наркомания или СПИН

Атанасова: В дома „Асен Златаров" няма проституция, наркомания или СПИН
Калин Каменов съобщи, че няма установено нито едно дете, което да има изброените заболявания, освен двете деца с ХИВ в столичния дом „Асен Златаров". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В дома за деца, лишени от родителска грижа „Асен Златаров" няма проституция, няма наркомания, няма и деца болни от СПИН, твърди здравният министър Десислава Атанасова.

„Домът е с капацитет от 55 места, но 9 от децата, които уж трябва да са в дома, се издирват," допълни Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС, на заседанието на парламентарната социална комисия, което обсъжда проблемите в дома.

Според информацията на здравния министър, 21 от децата в дома са с двама родители, 29 с един родител. Повече от половината от децата учат в масови училища, но две от тях не посещават училище поради честите си бягства.

По разпореждане на Десислава Атанасова всички в домовете за деца, лишени от родителска грижа бяха изследвани за ХИВ/СПИН, Васерман и Хепатит, заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Той съобщи, че няма установено нито едно дете, което да има изброените заболявания, освен двете деца с ХИВ в столичния дом „Асен Златаров".

Калин Каменов ще направи предложение за промяна в правилника за дейността на домовете за деца, лишени от родителска грижа, с която да се въведе задължителното изследване за ХИВ/СПИН, Васерман и Хепатит на всички деца преди настаняването им в социалната институция.

Каменов припомни, че през следващия програмен период 2014 – 2020 година се планира закриването на всички подобни домове и настаняването на децата от тях в центрове от семеен тип или в приемни семейства.

От своя страна заместник-кметът на София Албена Атанасова обаче призна, че има амбицията „Асен Златаров" да бъде закрит по-скоро, отколкото се предвижда.

Според нея голяма част от проблемите в дом „Асен Златаров" са вследствие от недоброто взаимодействие между отговорните институ

Държавната агенция за закрила на детето е правила няколко проверки в заведението от 2010 г. досега, като в началото на август трябва да направи още една проверка, за да установи дали са изпълнени всички предписания, направени по време на проверката от май тази година.

Десислава Атанасова обясни, че редица неправителствени организации работят с децата от дома „Асен Златаров", а предстои Сухопътни войски да проведат спортни дейности с децата и да се опитат да привлекат интереса им към професията войник.

В края на годината в „Асен Златаров" се очаква да се пратят доброволци от СУ „Св. Климент Охридски".

В сряда стана ясно, че в родители, чийто деца посещават 16-то училище в София, където учат и някои от децата от дома, са започнали подписка, с която заявяват нежеланието си в училището да има носители на СПИН.

Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че бременното момиче от дома вече е родило, и обясни, че се чака разрешение от Районния съд момичето да сключи граждански брак с бащата на детето, за което нейните родители били дали съгласие.

#Десислава Атанасова #Дом за деца #Калин Каменов #ХИВ/СПИН #Хепатит #Държавна агенция за закрила на детето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници