Увеличават се адвокатските колегии срещу избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия

Увеличават се адвокатските колегии срещу избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия

БТА

A A+ A++ A

Още три адвокатски колегии, включително и русенската, в която е вписана Десислава Атанасова, се обявиха против избора ѝ за конституционен съдия. Адвокатите негодуват не само срещу инсталирането на знаковата фигура от ГЕРБ в Конституционния съд, но и срещу избора на пенсионирания върховен съдия Борислав Белазелков, пише СЕГА.

Висшият адвокатски съвет пък междувременно призова новоизбраните за конституционни съдии да не полагат клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им, а парламентът - да отмени решението си за избор поради явната му противоконституционност.

Атанасова и Белазелков бяха номинирани едновременно от лидерите на т.нар. сглобка. Затова и изборът им беше предрешен. Освен това в явно нарушение парламентът записа в решенията си за избора им, че те ще изкарат в КС пълен 9-годишен мандат. Това няма как да стане, тъй като парламентът забави с повече от 2 години запълването на квотата си в КС, затова и Атанасова и Белазелков няма как да бъдат конституционни съдии с пълен 9-годишен мандат. Това е едно от основанията за негодуването на адвокатите, както и президентът Румен Радев да атакува решенията на парламента за избора им пред Конституционния съд. КС обаче няма да се произнесе по искането преди петък, когато е клетвата на двамата. След това няма никаква пречка те да участват в делото (ако изобщо питането бъде допуснато до разглеждане).

"Народното събрание само формално спази процедурата, но по същество легитимира предварително взети решения. Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии. Прякото излъчване на изслушването на кандидатите не доведе до действителна прозрачност на избора. Не бяха поканени нито за номинации, нито в процеса на обсъждането на кандидатурите представителите на правната общност - адвокатурата, върховните съдилища и академичните среди. Демокрацията е основана на правила, но привидно формалното им спазване я обезсмисля", се казва в позицията на Висшия адвокатски съвет, който подкрепя становищата на колегиите по места.

С новите три колегии - софийската, тази на Пазарджик, както и русенската, вече позицията срещу Атанасов и Белазелков е подписана от 17 от общо 27 адвокатски съвета в страната. Още вчера позицията беше подкрепена от адвокатските колегии на Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян.

Софийският адвокатски съвет надгражда позицията с допълнението, че са особено опасни мотивите на парламента, че Конституционният съд бил политически орган и затова било важно неговите членове да притежават политически опит. "Подобен "прочит" на Конституцията е не само неверен, но и вреден, тъй като пряко нарушава принципите на правовата държава", се казва в становището на софийските адвокати. Според тях Народното събрание си позволява демонстративно и безогледно да нарушава законите и Конституцията.

Адвокатите обясняват, че за КС са подходящи хора, които реално са упражнявали правна професия и са отстоявали върховенството на правото и справедливостта. "Това не може да се заобиколи или подмени с "обяснения" за наличие на политически опит и на адвокатски стаж, натрупан формално като резултат от членуване в адвокатска колегия, без реално да е упражнявана адвокатска професия", пишат те, очевидно визирайки Атанасова.

Според тях предрешеността и бързината, с която се проведе процедурата, въпреки съмнението за съвместимостта на кандидатите с конституционните изисквания, неприятно напомня усещането оставено в обществото през 2019 г. при избора на Иван Гешев за главен прокурор. "Тогавашният избор, извършен без да се чуе гласът на правната общност и адвокатурата, доведе до тежка институционална криза и разрушаване на доверието в институцията Главен прокурор, последиците от която още дълго ще бъдат преодолявани", казват адвокатите и се надяват това да не се повтори и сега при попълването на състава на КС.

#Десислава Атанасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници