Плевнелиев: Налице е тежък проблем със сигурността на страната

Плевнелиев: Налице е тежък проблем със сигурността на страната
Президентът определи атентата от 18 юли на Летище Бургас като дръзко и грубо предизвикателство пред националната сигурност на страната. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Той определи атентата от 18 юли на Летище Бургас като дръзко и грубо предизвикателство пред националната сигурност на страната, предаде Дарик радио.

„Тази атака беше видимо добре планирана и в ресурсно отношение добре осигурена. Би било наистина трудно тя да се предвиди. Терористичният акт е дръзко и грубо предизвикателство и посегателство върху националната сигурност на България. Ние трябва да положим всички усилия, за да гарантираме на обществото, че това няма да се повтори, че невинни хора няма да преживеят ужаса на терора отново“, каза президентът.

По думите му след 18 юли не можело да се говори само за рискове от терористични атаки.

„Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната. Необходимо е да подходим държавнически и отговорно към неговото решаване, като прецизно изследваме процесите в средата на сигурност. Да отговорим на въпросите: какво и как се промени в нея; адекватен ли е моделът, по който противодействаме на тероризма; отделяме ли необходимите ресурси; как разпределяме и управляваме; защо именно в България се случи. На основата на задълбочен анализ трябва да набележим конкретни и комплексни мерки за превенция и противодействие на тероризма“, добави още Росен Плевнелиев.

Терористичният акт беше обсъден като извънредна точка в програмата на съвета.

Препоръките в доклада на Европейската комисия са изпълними и по силите на институциите, смята държавният глава.

Повод за свикването на КСНС беше мониторинговият доклад на ЕК в областта правосъдие и вътрешен ред.

Във встъпителните си думи президентът Росен Плевнелиев го определи като справедлив, а препоръките като постижими за родните институции.

„Докладът на ЕК за 5-годишния период е факт – всички го оценихме като задълбочен и справедлив, обективно отчитащ както направеното в областта на реформите на съдебната система, така и в борбата с организираната престъпност и корупцията и оставащите за решаване проблеми в областите правосъдие и вътрешен ред. Положени са усилия, постигнат е напредък по всички индикативни показатели за периода“, каза президентът.

Той напомни, че в доклада се отправят конкретни препоръки, които са изпълними и по силите на българските институции.

Според Плевнелиев трябва да се гледа на доклада като на помощен инструмент, като на платформа за работа до края на 2013 година.

В него са определени пет области, съответните препоръки, по които ще се търсят напредък и резултати, изтъкна държавният глава.

Плевнелиев счита, че след доклада е необходимо всички институции да седнат на една маса и да определят своите задачи, ангажименти в оставащите месеци.

„Проблемите са ясни и са посочени в доклада. Решенията ще дойдат от нас, а не от Брюксел. Целта е само една – сигурност и справедливост за българските граждани. Още отсега ни е необходим консенсус по мерките, които ще предприемем“, каза още президентът.

Той напомни, че 2013 е година на парламентарни избори и тези мерки ще се изпълняват и от следващото правителство.

„Затова ни е нужна приемственост и продължаване на дейностите за изпълнение на набелязаните ангажименти, а не да започваме отначало“, каза още държавният глава.

#Росен Плевнелиев #Бургас #атентат #Консултативния съвет за национална сигурност #КСНС #България #Европейската комисия #ЕК #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници