Попова: Стратегията за съдебна реформа е голямото достойнство на България

Попова: Стратегията за съдебна реформа е голямото достойнство на България
Трябва да използваме чужди рецепти, за да направим реформите в областта вътрешен ред и правосъдие, каза Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България има едно голямо достойнство в областта на правосъдието – стратегията за съдебна реформа, обяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

„През 2010 г. изработихме българската стратегия за съдебната реформа. Трябва да следваме тази стратегия, която е добра," каза по БНТ Попова, която е бивш правосъден министър в кабинета „Борисов".

В коментар на 5-годишния обзорен мониторингов доклад на ЕК за напредъка на България в областта правосъдие и вътрешен ред вицепрезидентът подчерта, че натискът отвън е нещо лошо.

Тя смята, че не става дума за натиск, а за „сътрудничество, работа с европейски експерти, с които имаме колегиален диалог".

Маргарита Попова посочи, че България е част от семейството на страните-членки от ЕС и от нея не се изисква да направи реформи по-различни от тези, които са проведени там.

„Никой не иска България да достигне стандарти по-големи от тези в останалите европейски страни. Трябва да използваме чужди рецепти, за да направим реформите в областта вътрешен ред и правосъдие. Не ни е оказван натиск да постигнем нещо повече," каза Маргарита Попова.

„Този доклад е фундаментален и изисква внимателен прочит," заяви още вицепрезидентът и призова да не се прибягва до политическо говорене в коментарите за него.

Според нея България трябва да се концентрира върху добрата работа на съдебната система.

„Това изисква правилно структуриране на играчите и лидерите, които ще носят отговорност. Правилното определяне на най-важните задачи, които ще дърпат държавата напред," обясни бившият правосъден министър.

#Маргарита Попова #ЕК #мониторингов доклад #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници