„Бронзовата къща“ ще светне до края на седмицата

„Бронзовата къща“ ще светне до края на седмицата
A A+ A++ A

До края на тази седмица артинсталацията „Бронзовата къща“, която е на мястото на бившия мавзолей ще бъде осветена. Това обеща представител на проекта пред комисията по образование и култура и обясни, че  от днес е започнало монтирането на прожектори.

„Бронзовата къща“ ще се запомни със скандалите около нея и поставянето и 6 месеца по-късно. Творбата трябваше да се издигне на мястото на мавзолея в началото на годината, със започването на Българското европредседателство.  Тя обаче се появи в края на юни т. г. и трябва да стои до края на годината.

Председателят на комисията Малина Едрева съобщи, че творческият съвет е решил да се предложи на СОС да има конкурс за за 2019 г. за друга творба на мястото на мавзолея, а програма „Култура“ да подкрепи 2 проекта.

„Искаме да представим наши творци и те да изложат свои инсталации през 2019 г.“, каза Едрева по време на комисията. Зам.-кметът на СО Тодор Чобанов обясни, че това място трябва да се социализира, тъй като поради обстоятелства е било извадено от обществения интерес.

„По света такива места като мавзолея се запазват и можеше да се конвертира в мемориал на жертвите на комунизма, например“, каза Чобанов.

Под мавзолея има 1500 квадратни метра площ и там било пълно със стари инсталации. Според заместник кмета трябва да се иска одобрението на СОС да се продаде, намиращата се скраб в подземието, за да се подпомогнат бъдещи проекти.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници