Цветанов: Ако няма указ за Маринов, ще гласуваме другите двама министри

Цветанов: Ако няма указ за Маринов, ще гласуваме другите двама министри
A A+ A++ A

Ако до четвъртък няма указ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, ще гласуваме двете министерски назначения, за които няма казус. Това заяви в ефира на NOVA лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му според конституционалистите няма пречка да бъде гласувано предложението и за Младен Маринов за вътрешен министър, а след това в рамките на 1 месец трябва да бъде освободен от поста на главен секретар на МВР, защото влиза в несъвместимост.

Според него президентската институция, в лицето на президента Румен Радев „търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с Народното събрание”.

„Това е стил на поведение, което го забелязваме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си обръщение в българския парламент”, заяви Цветанов. Той подчерта, че Маринов е подал заявление за освобождаване от длъжност и не са необходими никакви мотиви от страна на Министерския съвет при взимане на това решение.

„Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата с издаване на указ”, заяви Цветанов.

Той даде и два примера – когато Бойко Борисов е напускал поста главен секретар, а указът е подписан от президента Георги Първанов, а вторият пример е както самият Румен Радев напуска поста във ВВС, а указът е подписан от президента Росен Плевнелиев.а Младен Маринов за вътрешен министър, а след това в рамките на 1 месец трябва да бъде освободен от поста на главен секретар на МВР, защото влиза в несъвместимост.

„Когато президент беше Георги Първанов, а главният секретар Бойко Борисов напускаше системата на МВР, указът беше подписан за ден-два. Всички знаеха или се предполагаше, че ще се кандидатира за частичните избори в София. Нито вътрешният министър Румен Петков, нито президентът Георги Първанов, нито премиерът Сергей Станишев саботираха”, припомни Цветанов.

„Когато Румен Радев напуска поста във ВВС като главнокомандващ, тогава президентът Плевнелиев издава указ и Министерски съвет стартира тази процедура, при положение, че се предполагаше, че Румен Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната”, каза Цветанов.

„Не е нормално президентът да търси тази провокация”, заяви още Цветанов.

Що се отнася до Общото събрание на ООН, на което българската делегация ще бъде водена от премиера Борисов, Цветанов коментира:

„Президентът Радев изпадна във външна изолация. Нека си припомним какви работни срещи проведе миналата година – с президента на Иран, с президента на Украйна”, коментира още Цветанов.

„Всички говорим за анексирането на Крим, че е нарушаване на международното право. Президентът Радев винаги е говорил за падането на санкциите срещу Русия и в един момент отива и се среща с Порошенко. Не знам какво са си говорили, освен само да се поздравят“, заяви Цветанов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници