Юнкер: Липсата на Брекзит сделка ще бъде "пагубно" както за Великобритания, така и за ЕС

Юнкер: Липсата на Брекзит сделка ще бъде "пагубно" както за Великобритания, така и за ЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в реч пред австрийския парламент във Виена, че евентуалната липса на Брекзит сделка ще бъде "пагубно" както за Европейския съюз, така и за Обединеното кралство, съобщава Ройтерс.

Юнкер добави, че ЕС и европейският главен преговарящ Мишел Барние работят усилено с британските си колеги, за да постигнат известен напредък в Брекзит преговорите преди срещата на върха на ЕС по-късно този месец (на 17- и 18-ти октомври) и изрази надежда, че окончателната сделка с Великобритания ще бъде постигната през ноември.

"Надяваме се, че по-късно този месец Европейският съвет ще направи достатъчен прогрес, който ще можем да видим на следващата среща през ноември (на 17-и и 18-и ноември)", посочи Жан-Клод Юнкер пред австрийските депутати.

Неговите коментари са факт, след като по-рано в петък агенция Ройтерс съобщи, че преговарящите от страна на Европейския съюз са заявили в четвъртък пред националните дипломати в Брюксел, че сделката за развод с Великобритания е "много близко".

Говорителят на германското правителство също отбеляза, че липсата на Брекзит сделка не би било нещо добро както за Великобритания, така и за ЕС, или за Германия, добавяйки, че канцлерът Ангела Меркел смята, че ще бъде възможно близко сътрудничество с Обединеното кралство в някои области.

"Напускането на Великобритания без споразумение няма да бъде в интерес на Обединеното кралство, Европа или Германия", заяви говорителят Щефан Зайберт на редовна правителствена пресконференция, като добави, че целта е да се постигне "максимален напредък" преди следващата среща на върха на ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници