Скрита сол

Скрита сол
A A+ A++ A

Имате ли реална представа за количеството сил, което приемате всеки ден? Някои хора ще кажат, че обичат солено и не пропускат да посолят храната си. Други ще кажат, че не солят допълнително и приемат минимално количество сол. Реално твърде малко хора знаят, че от хляба до киселото мляко всеки един хранителен продукт съдържа определено количество сол, което трябва да се взема предвид при определянето на дневния прием.

Дори и без да подозирате, приемате голямо количество сол. Знаете, че колбасите, сирената, осолената риба и хлябът съдържат сол, и ги избягвате, но едва ли се замисляте, че бисквитите, зърнените закуски, газираните напитки, консервираните зеленчуци също съдържат сол.

Опасна ли е солта? Отговорът е да и не едновременно. Приемът на големи количества сол се свързва с появата на хипертония, която е сред водещите фактори за сърдечносъдови заболявания. Но затлъстяването, тютюнопушенето, възрастта, алкохолът също имат значение в патогенезата на хипертонията. Колкото повече рискови фактори има при един пациент, толкова по-голям е рискът той да развие съответното заболяване.

За децата голямата опасност идва от факта, че солените храни са често и висококалорични. Едно е сигурно – в ръцете на родителя е да научи детето си да яде с възможно най-малко сол – проблемът е въпрос на навик.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино