Пари и асистенти ще има! Исканията на майките – удовлетворени!

Пари и асистенти ще има! Исканията на майките – удовлетворени!
A A+ A++ A

Депутатите от социалната комисия прегласуваха спорните текстове в законопроекта за личната помощ и така удовлетвориха исканията на протестиращите майки на деца с увреждания.

С пълно единодушие гласуваха всички поправки, поискани от майките, и така гарантираха, че ще има достатъчно средства за хората с увреждания.

По-рано тази седмица омбудсманът Мая Манолова и протестиращите родители се разгневиха на управляващите и алармираха, че няма да има достатъчно средства за лични асистенти и законът няма да бъде финансово обезпечен. След това, след среща премиерът Бойко Борисов и недоволните майки, постигнаха съгласие и се стигна до решението – социалната комисия да направи поправки в текстовете.

Депутатите решиха отново вицепремиер да оглави Националния съвет за хората с увреждания, което също е искане на майките. И в първоначалния проект бе записано така, но заради скандала с бившия вече вицепремиер Валери Симеонов, който нарече майките "кресливи жени" с "уж болни деца", текстовете бяха променени и начело на съвета трябваше да застане социалният министър.

Днес обаче по предложение на Светлана Ангелова от ГЕРБ отново се връща идеята вицепремиер да оглави Националния съвет, за да може той да контролира дейността на всички ресорни министерства. Милко Недялков от БСП упрекна, че законодателството се прави в зависимост от конкретния човек, който заема длъжността, но все пак от БСП подкрепиха предложението.

В крайна сметка с гласуваните поправки се гарантира финансирането на Закона за личната помощ и няма опасност хората с увреждания да останат без асистент. В закона се записва и че личната помощ може да се финансира и със средства от бюджетите на общините по решение на съответния общински съвет. Прехвърлят се и 71 млн. от централния бюджет към бюджета на социалното министерство.

С поправките се записва и че могат да се удържат до 380 лева от помощите за деца, които ползват най-голямата социална подкрепа от 930 лева, като размерът ще е според броя на часовете, които са определени за лична помощ.

"Ако на детето му бъдат определени 2 часа лична помощ на ден, което представлява 250 лева, няма да му се отнемат 380 лева, а само 250 лева. Ако му се определи лична помощ 8 часа, тя е за 700 лева, но на тях ще им се удържат 380 лева", обясни омбудсманът Мая Манолова.

По думите й законът гарантира, че хората ще имат лична помощ през цялата следваща година.

"Текстовете гарантират, че хората в тежко състояние няма да останат без личен асистент и да бедстват заради упорство и лошо приети текстове. Има ограничения в закона през първите 2 години - има тавани на часовете, кой да кандидатства, но има гаранция, че никой няма да остане без лична помощ", каза Манолова.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък увери, че до стартиране на услугата лична помощ от 1 септември 2019, лицата, които ползват социалните услуги от общините - личен асистент, социален асистент, домашен помощник, ще продължат да ги ползват по досегашния ред и няма да има прекъсване.

Хасан Адемов пък обеща, че продължават да работят за хората с увреждания и да изпълняват ангажимента "нищо за хората с увреждания без хората с увреждания".

Протестиращите майки също останаха удовлетворени и посочиха, че е направена огромна крачка напред към реформата. Те обаче остават в палатката зад парламента до окончателното приемане на законите в сряда.

Майките изтъкнаха и че са настоявали Националния съвет за хората с увреждания да бъде оглавен от вицпремиер и посочиха, че Бойко Борисов е изпълнил този си ангажимент към тях.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници