Детските клиники на няколко болници ще бъдат прехвърлени в болница “Лозенец“

Детските клиники на няколко болници ще бъдат прехвърлени в болница “Лозенец“
A A+ A++ A

Действащите в момента детски клиники в около десетина столични болници ще бъдат извадени от тях и прехвърлени в болница “Лозенец“, която правителството реши през миналата седмица да превърне в Национална педиатрична болница. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол.

Ананиев съобщи, че ще създаде експертна група с участието на болнични директори и педиатри от болниците “Александровска“, “Света Екатерина“, Националната кардиологична болница, “Царица Йоанна“-ИСУЛ, “Пирогов“, Майчин дом, Специализираната детска болница “Иван Митев“ и др. за изготвяне на подробен план за действие за преструктуриране на наличните структури в болница “Лозенец“.

Отделно ще бъде създадена правно-икономическа група за административната част на преструктуринането. Детските клиники на тези болници ще излязат от тях чрез промяна в статута и капитала на дружествата. В хода на преструктурирането ще се направи и одит на финансовото състояние на болница “Лозенец“.

В изказването си министърът посочи, че чрез изграждането на многофункционалната детска болница децата ще получават комплексно обслужване в рамките на една структура, ще им бъде гарантирана най-добрата медицинска грижа, ще бъде стимулирана и специализацията на младите лекари в областта на педиатрията.

Според Кирил Ананиев детската болница не трябва да бъде търговско дружество. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, така и с подкрепа от държавата.

Министър Ананиев съобщи, че е изготвен ясен график за действие през следващите 6 месеца по структуриране на детската болница. Като първа стъпка той посочи внасяне в Народното събрание на законова промяна в Закона за лечебните заведения с цел преструктуриране на Болница „Лозенец“ в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо комплексно лечение на деца. Статутът на лечебното заведение ще е по чл. 5 от Закона за лечебните заведения – като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването. Ще бъде създадена експертна група, в която ще участват директорите на редица лечебни заведения, за да изготвят подробен план за действие за преструктуриране на наличните болнични структури в УБ „Лозенец“, които не са свързани с лечението на деца. Към нея ще се включат и експерти по педиатрия и детски грижи с доказан професионален опит.

„В хода на реализиране на дейностите, болница „Лозенец“ поетапно ще бъде преструктурирана в лечебно заведение, което да обслужва само деца. Ще постигнем това без да се създава социално напрежение и без риск както за лечението на пациентите в болницата и професионалната реализация на персонала в нея, така и за обучението на студентите на територията на лечебното заведение. Важно е да подчертая накрая, че имам пълната политическа подкрепа на правителството, като по този начин управляващите се отказват от една своя привилегия в името на здравето на българските деца“, беше категоричен министър Ананиев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници