Динята – идеалната лятна храна

Динята – идеалната лятна храна
A A+ A++ A

Независимо какъв сорт е динята, този сладък плод е идеална храна за лятото. По данни на американски източници хранителната стойност на динята за една порция (или около 150 грама) е:

  • Витамин С – около 20% от препоръчителния дневен прием за възрастни;
  • Витамин А – около 18% от препоръчителния дневен прием за възрастни;
  • Калий – около 5% от препоръчителния дневен прием за възрастни;
  • Магнезий – около 4% от препоръчителния дневен прием за възрасти;
  • Калории (45 ккал) – около 2% при нормален дневен хранителен режим.

Динята е не само добра за утоляване на жаждата, но благодарение на съдържащите се в нея антиоксиданти има добър ефект върху възпалителните процеси, които се развиват при заболявания като астма, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво, артрит и други. В динята се съдържат два важни антиоксиданта – витамин С и витамин А, в сравнително голямо количество. Към тях трябва да се прибави и ликопен, антиоксидант от групата на каротеноидите. Тези вещества, приети при хранене, имат мощно неутрализиращо свободните радикали действие. По този начин се повлиява благоприятно възпалителният процес в съдовите стени при атеросклероза или възпалението в стените на бронхите при астма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници