Защо Тръмп отмени насрочената среща с Путин и ще има ли друга?

Защо Тръмп отмени насрочената среща с Путин и ще има ли друга?
A A+ A++ A

Кремъл не е сърдит на Доналд Тръмп, но няма да стане инициатор на нова президентска среща, пише "Ведомости" в коментар за отказа на американския лидер от двустранна среща с Владимир Путин.

Малко преди насрочените в Аржентина преговори с руския си колега Тръмп ги отмени, след като анализира доклад за сблъсъка между военни кораби на Русия и на Украйна на 25 ноември край Крим.
Отказът на Тръмп не стана "плесница" и не предизвика обида, цитира "Ведомости" вчерашно изявление на Юрий Ушаков, помощник на руския президент. Според него обаче Кремъл няма намерение да се натрапва и сега всичко зависи от американците.

Отказът на Москва да поеме инициатива за нова среща е съвсем естествен, смята политологът Фьодор Лукянов. По думите му отмяната на уредена вече президентска среща, "и то не за първи път, това надхвърля вече границите на крайната наглост", а руското ръководство "проявява абсолютно християнско смирение и търпение".

Перспективата Путин да получи нова покана за среща от Тръмп според аналитика е реална, но това нищо няма да ознначава - двете срещи, анулирани по-рано, също бяха насрочени по инициатива на САЩ, напомня той.

 

В близките месеци Лукянов не очаква нова среща Путин-Тръмп: за двамата е по-удобно да разговарят на големи форуми, когато няма нужда да пътуват никъде специално за целта, нито да демонстрират някакви резултати, а всички големи прояви за периода вече са приключили.

"Няма как да си представя Путин да бъде поканен във Вашингтон или да покани Тръмп в Москва. Тъй че въпросът най-вероятно е приключен за близките месеци", резюмира експертът.

Според друг руски наблюдател - Кирил Рогов, срещата в Аржентина е била отменена "съвсем не заради инцидента" край Крим, където Русия залови украински военни кораби и задържа екипажите с обвинение, че са навлезли без разрешение в нейни териториални води.

Тръмп допускаше, че може да има среща, ако Русия пусне украинските моряци. И Кремъл със сигурност щеше да го стори, ако имаше някакви надежди за среща и бе заинтересован да има такава, казва Рогов, цитиран в "Новие известия".

Той припомня обвиненията на САЩ и НАТО, че Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Според руския експерт те сочат, че Вашингтон не е получил никакъв положителен отговор на инициативите, предложени наскоро в Москва от съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

 

По данни от открити източници, на които се позовава Рогов, Болтън е предложил преформатиране на договора, от което според него са еднакво заинтересовани и Вашингтон, и Москва, тъй като основната заплаха за тях в този клас оръжия идва от Китай.

Отмяната на президентската среща може всъщност да е знак, че "предложенията на Болтън са останали без ясен отговор. Сиреч, че външната политика на Путин остава последователно прокитайска", добавя експертът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници