Украйна готви санкции срещу Русия заради пленените моряци

Украйна готви санкции срещу Русия заради пленените моряци
A A+ A++ A

Евросъюзът изрази загриженост за свободното корабоплаване през Керченския пролив и обяви, че кораби на държави от Съюза също са спирани или закъсняват заради напрежението между Русия и Украйна. Върховният представител за външната политика и сигурност Федерика Могерини обяви, че ще постави въпроса на среща с външните министри на Русия и Украйна. На 25-и ноември, след сблъсък в Черно море, Русия задържа 24-ма украински моряци и три украински кораба. Моряците, сред които и един етнически българин, са в следствен арест в Москва.

Ранените трима украински моряци са в затворническа болница в Москва, а останалите 21, сред които и етническият българин Владимир Варимез, се намират в следствения арест Лефортово в Москва. Според украинските власти те още не са имали възможност да се срещнат с украински консул.

Те са били посетени от омбудсмана за Москва Татяна Потяева, която не вижда проблем в условията им на задържане.

Татяна Потяева, омбудсман на Москва: Много от тях са в нови килии, в които има добри хладилници, плазмени телевизори. Условията на задържане са напълно нормални на всички са дадени топли обувки, топли дрехи и всичко необходимо за разходка.

Моряците бяха оставени в руския арест два месеца. Обвинени са в незаконно пресичане на руската граница и са заплашени от 6 години затвор. Украйна, НАТО и Евросъюзът призоваха Русия да ги освободи, но Москва отхвърли тази възможност.

Украинският президент Петро Порошенко, който се срещна в Киев с родителите на пленените моряци, заплаши, че Русия скъпо ще си плати.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Обсъждаме няколко възможности - индивидуални санкции срещу хората, участвали в нападението. Планираме да наложим санкции и на руски пристанища и кораби. Не трябва да има съмнение, че Русия скъпо ще плати за това. Няма да се откажем.

След военния инцидент в Черно море Украйна вече въведе военно положение в 10 области и забрани достъпа на мъже от Русия на възраст между 16 и 60 години. Днес руското външно министерство обяви, че в отговор няма да въвежда ограничения за украински граждани.

Двете страни продължават войната на думи.

Москва обвини Киев, че използва военното положение, за да организира военни провокации в Източна Украйна. Киев от своя страна твърди, че Русия подготвя сухопътна инвазия срещу Украйна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници