Тристранният съвет започна обсъждането на минималната работна заплата

Тристранният съвет започна обсъждането на минималната работна заплата
A A+ A++ A

Увеличаването на минималната работна заплата в размер от 560 лева от 1 януари обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество. От КТ "Подкрепа" предлагат по-високо възнаграждение за нощен труд. Синдикатът иска то да стане половин процент от минималната работна заплата за страната за час.

Продължава повече от час обсъждането на увеличението на минималната заплата с 50 лева. То ще засегне най-нискодоходната част на населението и ще повиши неговата покупателна способност .

Срещу решението се обявиха от работодателските организации. Те поискаха да няма повишение на минималната работна заплата за всички нискодоходни, а да се договаря за отделните икономически групи.

Друго предложение предвижда повишение на минималната часова ставка или тя да стане 3,30 лева за час, т.е. при осемчасов работен ден и петдневна работна седмица.

От КТ "Подкрепа" предлагат повишение на нощния труд с половин процент или 2,80 лева за всеки час, който се работи през нощта. Работодателите поискаха да отпадне и т.нар. клас квалификация възнаграждение.

Дебатите продължават.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници