Проблеми с електронните винетки белязаха седмицата

Проблеми с електронните винетки белязаха седмицата
A A+ A++ A

2019 година започва с увеличение с 10 на сто на трудовите възнаграждения на работещите в бюджетния сектори с повишение на минималната работна заплата, която вече е 560 лева.

С 20 на сто се повишават заплатите в сферата на образованието за педагогическия персонал.

В 26 града на страната от 1-ви януари поскъпва водата. С нова цена е и природният газ.

От 1-ви януари Електронните винетки са задължителни. Почти през цялата седмица обаче шофьорите не можаха да се сдобият с тях. Десетки сигнали за нередности бяха подадени от хора, които са опитали без успех да си платят пътната такса.

До 20 януари трябва да бъдат монтирани всички 500 терминала за закупуване на винетки по бензиностанциите в страната.

Друг вариант за плащане на пътни такси е от касите на областните пътни управления, чрез мобилно приложение и уебсайта bgtoll.bg.

От 7-ми януари винетки може да се закупуват и от търговски обекти и бензиностанции.

Вчера стана ясно, че Антон Антонов е уволнен от поста председател на Националното тол управление в Пътната агенция. Заради проблемите с въвеждането на електронните винетки премиерът Бойко Борисов освободи и Веселин Давидов, който отговаряше за Електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.Освободен бе и Радослав Николов - съветник в политическия кабинет на Петя Аврамова, министъра на регионалното развитие благоустройството.

Министър Аврамова обяви, че следващата седмица екип на Пътната агенция ще започне проверка на фирмата-изпълнител на системата за електронните винетки. По думите й терминали на граничните пунктове е трябвало да бъдат монтирани до 31 декември 2018 година.

От пътната агенция съобщиха, че през първата седмица на 2019-та година са продадени 73 000 винетки на стойност над 5 милн. лева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставки на министри заради проблема с електронните винетки в страната.

Според нея оповестените наказания на чиновници от Пътната агенция не са достатъчни, необходимо е да се понесе политическа отговорност за неработещата система.

Депутатът от БСП Георги Свиленски предупреди, че предстоят още по-големи проблеми.

Повод за това даде софийската Северна скоростна тангента за която местните власти поискаха жителите на столицата да не плащат винетка.

Община Варна има финансова готовност да поддържа за своя сметка част от републиканската пътна мрежа, за да не плащат жителите на града винетки, заяви кметът Иван Портних.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници