За месец горивата поевтиняха с 10 ст.

За месец горивата поевтиняха с 10 ст.
A A+ A++ A

Цените на горивата поевтиняха с 10 ст. за месец, показа справка на „Монитор“ в сайта fuelo.net. Причината е спадът на петрола на международния пазар, цената му стигна 48 долара на барел.

Дизелът започна декември м.г. на 2.26 лева за литър като постепенно цената му падна на 2.20 лева, а в последните дни на декември – на 2.15 лева за литър. Газът сега се продава под лев за литър или със 7 ст. по-малко спрямо месец. Друго подобно намаление през миналата година имаше и през април, когато цената му беше същата. Бензинът също не остана по-назад и от 2.06 лв./л започна да се продава на 1.95 лв./л. Най-евтини са горивата в Габрово, Сливен и Хасково. В Габрово намалението е средно с 6 ст. на литър, а в Сливен и Хасково с 5 ст.

В края на октомври протести също спомогнаха за намаление на цените. Недоволството започна в края на октомври и продължи през ноември, а участие взеха над 35 български града. По това време стойността на петрола на световния пазар бе отбелязала най-високото си ниво за годината, достигайки 73 долара на барел.

В Европа литър бензин е най-скъп на север, по-точно в Исландия (3.26 лева), Норвегия (3.22 лева) и Холандия (3.17лева). България е на опашката на 40-то място, следвана от Украйна, Армения и Турция. По отношение на дизела пък Исландия (3.31 лева) и Норвегия (3.13 лева) отново са в челната тройка, но първото място е заето от Израел с 3.58 лева за литър. Най-евтино се зарежда в Македония (1.55 лв./л), а на световно ниво в Либия (0.18 лв./л), Алжир (0.20 лв./л) и Саудитска Арабия (0.34 лв./л).

Пропанбутанът се продава на най-ниска цена в Турция (0.52 лв./л), Беларус (0.66 лв./л) и Украйна (0.83 лв./л). В последната 10-ка България е на 8-мо място, следвана от Белгия и Литва.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници