Въвеждат видеоразговори на телефон 112

Въвеждат видеоразговори на телефон 112
A A+ A++ A

В най-скоро време се предвижда системата за спешни повиквания 112 да може да приема и видеообаждания през различни платформи, съобщава „Монитор”. Това се прави с цел достъпът до услугите на системата да е по-лесен, а и да се улесни работата на операторите.

С видеовръзката те ще могат да преценяват по-добре дали обаждането е истинско или нерегламентирано.

Освен това ще могат да виждат в реално време неща, които търсещите помощ не могат да обяснят. Например с показване на екрана на нараняването на пострадали при катастрофа ще се знае какъв екип точно да бъде изпратен. Очаква се да заработи и приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение също да могат да подават сигнали.

Според данни на националната система 112 от създаването ѝ до средата на миналата година са били приети 44 323 431 обаждания, от които 16 366 885 с конкретни искания за оказване на помощ. На смяна един оператор приема средно над 200 обаждания.


Само за миналата година фалшивите сигнали са спаднали с около 13 процента. Общият брой на регистрираните неверни сигнали към телефон 112 са едва 0,2%. Ниският процент се дължи на добрата операторска работа и координация със службите за спешно реагиране, твърдят от 112. Гражданите, избиращи старите спешни номера 150, 160 и 166, които автоматично биват пренасочвани към 112, намаляват.

През 2017 г. техният процент е под 3 от общия брой спешни обаждания. Най-често гражданите звънят на телефон 112 за спешна медицинска помощ, за престъпления против личността и собствеността, пътнотранспортни произшествия, пожари и със сигнали от компетентността на общинските администрации.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници