Алексей Петров поиска по-лека мярка по делото „Октопод"

Алексей Петров поиска по-лека мярка по делото „Октопод"
Алексей Петров в съда, 6 август. Снимка: София фото ейджънси
A A+ A++ A

По-лека мярка „подписка" поиска от Софийския градски съд в понеделник основният обвиняем по делото „Октопод" Алексей Петров.

В средата на юли внезапно заболяване на съдия Румяна Ченалова отложи делото. Адвокатът на бившата барета Васил Василев определи това като отказ от правосъдие.

От 19 юли до момента Петров беше на лечение в специализирано медицинско заведение в „Овча купел". В понеделник в съда бяха представени две съдебномедицински експертизи за здравословното му състояние, предаде Дарик.

Според вещите лица, въпреки че Петров има дискова херния и четири неврологични заболявания, в момента състоянието му е добро и няма пречки той да остане под стража и при необходимост отново да бъде преместен в болница.

От 3 май той е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража".

Основният мотив за налагане на най-тежката мярка за неотклонение беше заради показанията на новопоявилите се свидетели по делото „Октопод" Пламен Устинов и Донка Митева.

По техните думи Алексей Петров ги е заплашил да лъжесвидетелстват затова и съдът му постанови най-тежката мярка, за да не оказва влияние на свидетелите по делото.

По-рано в понеделник прокуратурата поиска мярката да се гледа при закрити врати, тъй като именно тези показания на свидетели са събрани чрез специални разузнавателни средства от ГДБОП. Адвокатите на Петров се възпротивиха и съдът отхвърли това искане с мотива, че в записите не се съдържа държавна тайна.

Според Алексей Петров тези записи са манипулирани от МВР и прокуратурата, и не той, а Пламен Устинов е поискал нарочна среща с него. Трактора твърди, че на въпросната среща на 28-и април тази година на въпрос на Устинов какво да каже, когато се яви като свидетел по делото, той му е казал единствено да каже истината пред съда.

Алексей Петров и адвокатите му отново бяха категорични, че Устинов е лъжесвидетел.

Според обвинението Трактора, заедно с другите подсъдими Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет. Подсъдими са още и Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов, който отговаря за осуетяване на наказателно преследване.

#Алексей Петров #Октопод #Трактора #СГС #Софийски градски съд #мярка за неотклонение #подписка #задържане под стража #Пламен Устинов #Донка Митева #Румяна Ченалова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници