Разтурят паметника „13 века България" за 70 000 лв

Разтурят паметника „13 века България" за 70 000 лв
Паметникът на българската държава пред НДК ще бъде демонтиран в най-скоро време според главния архитект на София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През настоящата седмица ще започнет демонтирането на противоречивия паметник „13 века България" в градината пред Националния дворец на културата (НДК), съобщи главният архитект на София Петър Диков.

Според него разтурянето на спорния паметник, издигнат преди 30 г. от комунистическия режим, щяло да струва малко над 70 хил. лв. вместо първоначално предвидените 90 000 лв.

„В договора с фирмата, която ще демонтира конструкцията, е заложено, че металът, който бъде свален, ще бъде предаден за вторични суровини. Средствата от това ще влязат в общинската хазна", съобщи Диков, цитиран от money.bg.

По предварителни данни се очаква да бъде демонтирана над 1000 тона метална конструкция.

Миналият месец кметицата на София Йорданка Фандъкова, че обществото щяло да реши, дали паметникът пред НДК ще остане.

Скулпторът проф. Валентин Старчев е автор на ефектните и въздействащи скулптурни групи. Техните достойнства не подлежат на съмнение. Отдавна се знае, че заедно с главния архитект на София и с други представители на изобразителното изкуство и на архитектурата скулпторът е готов с идея как по нов начин да бъдат експонирани работите му.

Паметникът пред НДК е издигнат през 1981 г. по повод 1300 години от основаването на България и поради тази причина носи името “13 века България”.

Идеята е на дъщерята на Тодор Живков - Людмила Живкова, която по това време е председател на Комитета за изкуство и култура. Арх. Атанас Агура, който е проектирал цялото пространство около НДК, твърди, че паметникът бил направен бързо и необмислено - само и само да не се попречи на амбициите на Живкова.

Монументът е дело на Валентин Старчев, който печели конкурса на тогавашния Комитет по култура на тема: "Минало, настояще и бъдеще".

Старчев разгръща творението си в три композиционни фигури, а целият монумент завършва със знаме, замислено като крило на птица, символизиращо полета. Първата част е под наслов "Златният век на Симеон", втората представлява "Пиета", а третата е наклонена фигура на работник, и е озаглавена "Съзидателят".

Фасадата е изпъстрена с крилати фрази от Левски и Ботев: "Времето е в нас и ние сме във времето", "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник извисява ръст на 35 метра. Построен бил за рекордно кратките осем месеца, за да увенчае откриването на НДК в края на март 1981 г. за XII конгрес на БКП.

"Изгражданото му бе епопея на нощното строителство. Голям хаос, голяма бъркотия...", спомня си арх. Агура.

Преди години стана ясно, че паметникът е незаконен, защото не бяха открити документи за него. От бързане отговорната комисия така и не успяла да го приеме по правилата, но тази практика е обичайна в годините на социализма, когато се бърза с откриването на поредния голям обект в чест на партийни конгреси, годишнини или по волята на някое "величие".

Скоро след помпозното му откриване лошо закрепените гранитни плочи от облицовката започват да падат.

Повечето столичани не харесват творението и му дават редица остроумни названия, повечето от които крайно нецензурни.

След 1990 г. паметникът е оставен на произвола на съдбата и става опасен за хората. Превръща се в незаконно сметище и става убежище за наркомани и алкохолици.

По времето на кмета Стефан Софиянски той е ограден, за да не пострада някой.

#Валентин Старчев #кмет на София #главен архитект на София #Йорданка Фандъкова #Петър Диков #комунистически период #НДК #паметник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници