Кабинетът даде 30 млн. лева за болници и психиатрии

Кабинетът даде 30 млн. лева за болници и психиатрии
A A+ A++ A

30 млн. лв. допълнително ще разпредели здравното министерство на общински и областни болници и центрове за психиатрично здраве. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след заседанието на правителството.

 

Целта на отпуснатия ресурс е осигуряване на равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ. Парите ще бъдат отпуснати за спешната помощ, психиатричната помощ, консултативните прегледи на пациенти , преминали през спешно отделение.

От думите на ресорния министър стана ясно, че 18 млн. лв. ще отидат за болниците, като 71 от тях са в списъка с лечебни заведения, обслужващи труднодостъпни и отдалечени населени места. Част от сумата ще бъде използвана за повишаване на заплатите на служителите в лечебните заведения, като размерът ще се определя от ръководствата. 10 млн. лв. ще получат 41 лечебни заведения за спешна помощ, а 2 млн. лв. ще отидат при 12-те центъра за психично здраве и при психиатричните отделения към общинските и областните болници. 

По механизма ще бъдат събсидирани 171 лечебни заведения. С друго постановление пък ще бъдат заделени още 10,5 млн. лв. за капиталови разходи, добави здравният министър. По думите му към края на миналата година просрочените плащания на общинските и областните болници са достигнали 161 мнл. лв., от които 126 млн. лв. са в областните болници и 35 млн. лв. в общинските.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници