Борисов попита Камърън за „иранската връзка" в атентата в Бургас

Борисов попита Камърън за „иранската връзка" в атентата в Бургас
Премиерите на България и Великобритания, Бойко Борисов и Дейвид Камърън, на срещата си на "Даунинг стрийт" 10 на 7 август 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българският министър-председател Бойко Борисов е поискал от британския си колега Дейвид Камърън информация за обявената от Великобритания, както и от други страни, версия, че Иран и про-иранската групировка Хизбула са зад атентата от 18 юли в Бургас.

На среща във вторник вечерта Борисов и Дейвид Камърън са обсъдили на срещата си в Лондон съвместните действия в борбата срещу тероризма и сътрудничеството между правоохранителните и специалните служби на Великобритания и България след бургаския атентат, както и задълбочаването на политическия и икономически диалог между двете страни, предаде БНР.

След срещата Бойко Борисов заяви, че Дейвид Камерън, както и израелските официални власти са обявили, че имат информация, че Иран и групировката "Хизбулл" са намесени в атентата в Бургас.

„До този момент ние не сме получили такава конкретна информация. Аз помолих Дейвид да ми я предостави ако я има, защото това са пак повтарям тежки обвинения", заяви Борисов след срещата.

„Още веднъж помолих преди да направим, каквито и да са констатации ние все още към днешна дата нямаме, въпреки идеалните да се намери въпросният човек като кой е в света. Защото ни е да търсим по нещо мъничко неговата самоличност. В случая имаме прекрасно запазена глава, сиреч неговото лице, ДНК-профил направен по абсолютно най-добрия начин, включително и пръстови отпечатъци. И никъде по масивите в света не излиза кой е този човек", добави той.

Обсъдена е била възможността български спецполицаи от ДАНС и разузнаването да минат на обучение при опитните си колеги в британските спецслужби.

Борисов съобщи още, че с Камърън са обсъдили бъдещето на ключовите проекти, които да осигурят диверсификация на доставките на газ за Европа. Ден по-рано Дейвид Камерън е обсъдил този въпрос и с азербайджанския президент Алиев в Лондон. "Бритиш петролиум" биха работили по проекта "Набуко запад", ако той е икономически ефективен, каза още българският министър-председател.

"Работим активно по "Южен поток". Октомври месец би трябвало да имаме смесена компания и в същото време с Дейвид се разбрахме, заедно с президента Барозу, на следващия съвет да говорим по темата "Набуко". Ще го има ли и ако го има дали може да стане тази връзка на каспийски газ", каза още Борисов.

„За нас е важен тази проект, който трябва да докара газта до нашата граница. Завчера беше министърът в Турция и тяхна частна компания ще строи газопровод до нашата граница. Така, че втечненият газ от Катар може да идва до Турция и оттам по тази връзка може да имаме реална диверсификация, включително и на втечнен газ, да идва и в България от Катар", добави премиерът.

Борисов е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство по покана на британския си колега. Той е придружен от министъра на икономиката Делян Добрев. По-рано днес от пресслужбата на кабинета уточниха, че заради натоварената си програма министър-председателят няма да може да посети олимпийските игри, които се провеждат в британската столица.

#Бойко Борисов #Дейвид Камърън #Великобритания #Агнлия #министър-председател на България #министър-председател на Великобритания #Обединено кралство #Лондон #терористичен акт #атентат #Бургас #летище Бургас #Сарафово #Иран #Хизбула #атентатор #Южен поток #Набуко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници