Борисов: Срещу контрабандата се работи безапелационно

Борисов: Срещу контрабандата се работи безапелационно
A A+ A++ A

През последните години се работи безапелационно срещу контрабандата. Това са стотици милиони повече в бюджета, каза министър-председателят Бойко Борисов на представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки. Те бяха представени на среща в Гранд хотел София.
 
По думите му това показват и справките на финансовото министерство. С това се дава възможност за увеличение на учителските заплати, на полицията, на съдии, прокурори и всички останали. Той добави, че политическата воля е важна. Също е важно, че в МВР, в гранична, в данъчна полиция имат капацитет, с който да вършат успешно работата си.
 
Премиерът Борисов изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки. "Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50 процента повече в бюджета - или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.", допълни Борисов.
 
Премиерът заяви, че по същата схема се контролират горивата. Борисов е убеден, че новата наредба за видеонаблюдението ще помогне в борбата с контрабандата и този сектор. "Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум и вече имаме 100 процента контрол върху пристанища, рафинерии и търговията след това. Аз съм убеден, че в рамките на няколко месеца и резултатите от горивата ще бъдат същите. Мога да ви обещая", категоричен бе Борисов.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Данните показват, че делът на цигарите, непредназначени за местния пазар, е 4,4 процента за четвъртото тримесечие на 2018 г. Това е намаление с 0,9 на сто спрямо третото тримесечие на 2019 г. Най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково - 12 на сто, Плевен, 10,7 на сто, Перник 9,3 на сто и други. Най-малко нелегални цигари има в Добрич и Габрово - 1,3 процента. В София са отчетени 3,7 процента незаконни цигари.
 
Основните изводи са, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството и този факт дава положителни резултати по отношение на приходите от акцизи от тютюневи изделия в бюджета: от 2 304 млрд. лева през 2016 г., 2 238 млрд. лева през 2017 г., до 2 536 млрд. лева през 2018 г., което е рекордно високо ниво, посочиха представители на "Инициативата срещу незаконната търговия".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници