Борисов отрече за проблем с Ватикана заради „гей сцена" в роман

Борисов отрече за проблем с Ватикана заради „гей сцена" в роман
Министър-председателят направи коментара по време на посещението си в Лондон, където се срещна с британския си колега Дейвид Камерън. Снимка: БГНЕС/ЕПА
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов отрече отношенията с Ватикана да са замразени заради неодобрението на номинирания за посланик на България в Светия престол Кирил Маричков-младши.

Министър-председателят направи коментара по време на посещението си в Лондон, където се срещна с британския си колега Дейвид Камерън, предаде БНТ.

„Ние не сме против сексуалната идентичност на хората," каза Бойко Борисов и отрече да са влошени отношенията с Ватикана.

Той обаче допълни, че ще поиска допълнителна информация по случая от външния министър Николай Младенов.

През последните дни в световни издания се разпространи информация, че Светият престол е отхвърлил предложения от България посланик във Ватикана заради хомосексуална сцена, която е включил в свой роман.

Според материал на „Ла Република" назначението на Кирил Маричков е „замразило отношенията между двете държави", почти до степента от май 1981 г., когато италианските власти откриха българска връзка в опита за покушение на папа Йоан Павел II.

39-годишният Кирил Маричков – адвокат, който говори пет езика, сред които италиански, и е женен за италианска гражданка – се приемаше за много добър вариант на представител на България във Ватикана.

Според италианската преса, колоритният сексуален сблъсък на млад източноевропеец и римлянин в романа на Маричков Clandestination обаче е разстроил Католическата църква, отбеляза и британският „Индипендънт".

Предполага се, че архиепископ Януш Болонек, представител на папата в София, е писал до висшестоящите във Ватикана и ги уведомил за противоречивата част от творбата, която беше един от финалистите на конкурса за книга на годината в България.

Говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди заяви пред британското издание, че не желае да коментира причината за обявяването на Кирил Маричков за персона нон грата. Той единствено подчерта, че не е необичайно за Ватикана да отхвърля предложени кандидати.

„Преди човек да стане посланик е нормално двете държави да постигнат споразумение за кандидата," каза Федерико Ломбарди.

„Той трябва да бъде приет от страната домакин. В този случай обаче споразумение не беше постигнато. Но не мога да ви кажа защо. Не мога да коментирам," заяви той.

#Бойко Борисов #Лондон #Дейвид Камерън #Великобритания #Ватикана #Кирил Маричков-младши #Кирил Маричков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници