В Кипър започват Дните на България

В Кипър започват Дните на България
Pixabay
A A+ A++ A

„Дни на България в Кипър”, посветени на 3-ти март, започват днес на острова. За първи път в честването на националния празник на страната ни ще участва и висш представител на Кипърската църква, митрополитът на Констанция и Фамагуста Василий, предаде БНР.

„Дните на България”, които се организират от създадената преди 20 години и днес най-голяма организация на сънародниците ни на острова - Съюза на българите в Кипър, продължават до 6-и март с богата културна програма и училищни тържества.

Днес Съюзът кани българите на острова на среща-коктейл в Никозия.

На 2-ри, 3-ти и 6-и март възпитаниците на 5-те български училища към организацията - в Никозия и филиала му в Дали, в градовете Паралимни, Лимасол, Пафос и Полис Хрисохус, ще отбележат деня на Освобождението на България с рецитали и музикално-поетични програми.

На националния ни празник са посветени и два концерта през тази седмица на деца-лауреати на проведения в София Пети международен конкурс „Андрей Стоянов”. Културните прояви в Никозия и Пафос са под егидата на посолството на България в Кипър.

Кулминацията на българските празненства на острова е на 3-ти март, когато в град Паралимни ще бъде отслужен тържествен благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война и в националноосвободителните борби на българския народ. В него за първи път, заедно с българския свещеник Светослав Симеонов, ще участва висш представител на Кипърската църква - Негово Високопреосвещенство Василий, митрополит на Констанция и Фамагуста.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници