ГЕРБ и ДПС: Няма договорка за вероизповеданията

ГЕРБ и ДПС: Няма договорка за вероизповеданията
A A+ A++ A

ГЕРБ и ДПС категорично отрекоха обвиненията на соцлидера Корнелия Нинова за договорка между тях, за да отхвърлят ветото върху Изборния кодекс в замяна на промени в закона за вероизповеданията. Това стана ясно от думите на Йордан Цонев в специална декларация на движението, както и от коментара на шефа на ПГ на ГЕРБ в кулоарите на Народното събрание.

По-рано през деня НС събори ветото на президента, а в дневния ред за петък бе включено разглеждане на промените в закона за вероизповеданията, внесени от Цветанов и лидера на ДПС Мустафа Кардайъ още в края на януари. До тях обаче се стигна заради пропуск в предишния закон, приет в края на 2018-а. Именно затова двамата предлагат редакция, с която се предлага амнистия за неплатени публични задължения на вероизповеданията до края на миналата година.

Упреците на Нинова бе причината ДПС и ГЕРБ да разяснят как се е стигнало до това, като от обясненията на Цветанов и Цонев стана ясно, че самите изменения са инициирани от финансовото министерство. С предишния закон от края на 2018-а вероизповеданията получават субсидия от държавата. Българската православна църка получава средствата, но не и Главното мюфтийство, с което свещениците получават заплатите си, но не и имамите. Оказва се, че мюфтийството има задължения към държавата за осигурoвки. Ако парите от субсидията бъдат платени, то те автоматично ще бъдат иззети чрез частен съдебен изпълнител. По думите на Цветанов става дума за около 8 млн. лева, които ще бъдат опростени на мюфтийството. Промените в закона трябва да се гледат в комисия в четвъртък и да минат през зала в петък. Цветанов намекна, че Нинова не прави обективни твърдения и това се дължи на липсата на БСП от пленарна зала. Българските избиратели са изпратили народните представители да работят, каза Цветанов, а изказванията на Нинова за сделка между ГЕРБ и ДПС определи като фалшива новина. Той призова да не се противпоставят вероизповеданията у нас, а партийните лидери, независмо дали е Нинова, да не поставят на карта мира в България, заигравайки се с етническата толерантност. „Ние искаме да имаме спокойствие и да гарантираме сигурността.“, каза Цветанов. „Това е потъпкване и създаване на предпоставки за нарушаване на националната сигурност на страната. Ако Корнелия Нинова иска да играе и по тази линия, тя е в правото си. Това означава, че се заиграва с нещо което е достатъчно взривоопасно за обществото“, заключи той.

Преди това Цонев призова Нинова да не преиграва и да говори с президента, преди да прави подобни изявления. Решението да се финансират вероизповеданията в България пък било взето на два поредни КСНС и след два доклада на службите, че Главното мюфтийство се финансира от съседна държава - Турция и това представлява заплаха за националната сигурност на България. Той изтъкна, че решението е взето със съгласието на президента и лично на Нинова. „Финансирането на Главно мюфтийство в частта на заплатите не е частен партиен въпрос на ДПС. Това е въпрос от калибъра на националната сигурност“, каза Цонев и призова партиите да не си правят политика на гърба на националната сигурност. „Това не е партиен въпрос на ДПС - или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим така, както е в момента“, ядоса се Цонев. По думите му целта е да се ликвидират и прекъснат всякакви зависимости от чужди страни. Той обясни, че в първите поправки на закона е допусната грешка. Една от причините е, че не бил упоменат титуляра, който да получи държавната субсидия. Втората – задълженията на мюфтийството. „Отхвърляйки амнистията, ние направихме така, че законът не действа и след като финансовото министерство заяви тревога, внасяме промени“, каза Цонев и обясни, че текстовете са писани именно във финансовото министерство.

Междувременно социалистът Таско Ерменков се появи в кулоaрите в НС, въпреки бойкота на БСП. Той обвини Цонев и ДПС, че не са били съвсем коректни. По думите му задълженията на БПЦ, които ще се опростят са няколко хиляди, но на Главното мюфтийствотo около 10 млн. лева. „Така че правете си сметка има ли сделка или няма“, каза той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници