До 15 дни екстрадират Ветко и Маринела Арабаджиеви

До 15 дни екстрадират Ветко и Маринела Арабаджиеви
A A+ A++ A

До 15 дни Ветко и Маринела Арабаджиеви трябва да бъдат екстрадирани. Това съобщи пред NOVAзам. главният прокурор Иван Гешев.

"В средата на месец януари изготвихме европейска заповед за разследване до испанските власти. С нея поискахме обиск и разследване на въпросния имот. Изискахме и личен обиск на лицето Георги Семерджиев и, ако в имота се намират Ветко и Маринела Арабаджиеви, да им бъдат извършени лични обиски и на тях. Имахме информация, че се укриват във Франция. Изпратихме европейска заповед за арест до компетентните власти, но там не са открити. Не е ясно колко време са се укривали в тази къща. Вероятно от напускането им от Франция. Георги Семерджиев се издирва със заповед за арест от швейцарските власти по обвинение за трафик на наркотици в особено големи размери. Затова е задържан заедно с тях", обясни Гешев.

Той допълни, че срещу Семерджиев имало опит за покушение, но към момента няма задържан за деянието.
 
Зам. главният прокурор информира още, че Арабаджиеви не са се съпротивлявали при задържането им. "Може би още днес ще бъде преведена европейската заповед за арест и до 15 дни може да бъдат екстрадирани. Ако няма съгласие предстои дело на две съдебни инстанции", коментира Гешев.

Съпрузите бяха обявени за издирване по света и у нас от септември м.г. През декември снимките на издирваните хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха публикувани в общия сайт на Интерпол. До преди това снимките им бяха достъпни само за служители на Интерпол. Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Според прокуратурата, Арабаджиеви се намират във Франция. При спецакция на 1 септември бяха задържани десет души. Обвинения ще бъдат повдигнати на шестима. Сред тях е и Вълчо - синът на Арабаджиев.

Вчера стана ясно, че обявените за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в Испания. За тях има издадена европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване. Те са обвинени задочно за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.
 
Сутринта на 7 март Ветко и Маринела Арабаджиеви били установени в жилище, в Кабрера де Мар, в близост до Барселона. Жилището е ползвано от българския гражданин Георги Семерджиев, съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Два екипа от испанските съдебни власти са предприели действия и са влезели в имота. На място са задържани Арабаджиеви и Семерджиев, поясни още тя и уточни, че Семерджиев е задържан по искане не на българските, а на швейцарските власти.
 
Предстои българската прокуратура да преведе европейската заповед за арест на испански език и да се премине по съответния законов ред и представяне на документите на испанските власти, за да могат Арабаджиеви да бъдат екстрадирани у нас.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници