Столичен общинар иска паникбутони и видеонаблюдение в болници и детски градини

Столичен общинар иска паникбутони и видеонаблюдение в болници и детски градини
A A+ A++ A

Председателят на ПП МИР и общински съветник Симеон Славчев предложи допълнителни мерки за сигурност за лечебните заведения, детските градини и училищата в София. Това стана по време на извънредно заседание по сигурността на Столичния общински съвет днес.

"В последните години насилието над медицински специалисти в София и страната се засилва", коментира Славчев.  "Според статистика на Българския лекарски съюз от 2017 г. по двама лекари дневно биват пребивани от пациенти или от техни близки. Освен с физическа разправа, агресивно поведение и заплахи между 2014-та и 2017-та година срещу 50 медици е било насочено огнестрелно оръжие, а срещу някои от тях дори е стреляно. При други случаи агресивни пациенти или техни близки са нахлували въоръжени в медицински или болнични заведения и поликлиники и са заплашвали лекари и медицинските лица в тях", каза общинският съветник. Той беше категоричен, че всичко това води до повишаване стреса в работата на медицинските специалисти и влошава работната им среда, като застрашава не само техния живот и здраве, а и тези на други пациенти и граждани.

Славчев направи конкретни предложения за мерки не само по отношение на общинските лечебни заведения в столицата, но и за столичните детски градини и училища: да се поставят персонални паникбутони и видеонабюдение във всички общински лечебни заведения в София и да се създаде общ класификатор на рисковите лечебни заведения на територията на Столична община със съответен брой инциденти и нападения. Председателят на ПП МИР настоя да се създаде и експертна работна група към Столична община от специалисти по сигурност, здравеопазване и образование с цел проучване на спецификите на лечебните заведения, детските градини и училищата свързани със сигурността; създаване на алгоритъм за преценка на сигурността в лечебното заведение, детските градини и училищата на територията на СО; анализиране на цялата информация и представяне на предложения за справяне с насилието над лекарите в общинските лечебни заведения от една страна и превантивни действие свързани със сигурността в детските градини и училищата на територията на СО от друга страна; създаване на роботещ модел, който да подобри сигурността в общинските лечебни заведения, детските градини и училищата на територията на СО с което да се гарантира живота, здравето и децата и медицинските работници; анализ на всички лечебни заведения, детски градини и училищата на територията на СО и внедряването на видеонабюдение на всякъде в тях, където все още няма, което да бъде свързано с Оперативния център за видеонаблюдение на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Симеон Славчев настоя разходите за съответните дейности да бъдат включени в бюджета на София за следващата година. Той попита присъстващия в залата директор на СДВР старши комисар Георги Хаджиев Има ли информация в колко детски градини и училища нямат видео наблюдение и има ли статистика за сигурността в столичните лечебни заведения.

Няма конкретни данни в момента в колко детски градини и училища няма все още видеонаблюдение, отговори комисар Хаджиев и уточни, че информацията може да бъде изискана допълнително от дирекцията. Той потвърди, че темата с насилието над лекари е много важна и със силен обществен отзвук. По думите му полицията работи съвместно с прокуратурата и има конкретни стриктни действия, които се изпълняват при всеки получен сигнал за насилие над медицинско лице.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници