При мигрантски натиск пращат 1200 от армията на границата

При мигрантски натиск пращат 1200 от армията на границата
A A+ A++ A

При мигрантски натиск армията има възможност да прати 1200 души на границата в рамките на първите 24 часа. Това стана ясно от думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов след съвещание в МС при премиера със службите заради ситуацията в съседна Гърция и Турция заради раздвижване на големи групи мигранти.

Каракачанов обясни, че не е отпаднала напълно възможността тези групи да се насочат към България, въпреки че ситуацията в съседните страни е овладяна. Армията и МВР пък са готови с план и при нужда да се засили присъствието по границата.

Каракачанов обясни, че данните от партньорските служби показват, че тези групи имат своеобразни тартори, които организират движението им. Той не изключи възможността това да има и политически цели предвид предстоящите евроизбори и призова партиите да не се възползват от ситуацията в предизборната кампания. Каракачанов не уточни от кого според него може да се използва ситуацията с мигрантите и кой ги подбужда. Само уточни, че не е задължително това да са европейски партии. „Ако някой иска да по някакъв начин да дестабилизира Европа през подобни маси емигранти с внедрените си вътре хора, той може да се опита да го направи”, каза Каракачанов. И добави: „Ако ни мисли да провокира България отвън, ние сме взели всички необходими мерки това да не се случи”. По думите му хората трябва да са спокойни и да имат доверие в институциите. Каракачанов увери, че са взети нужните мерки, а МО и МВР да пратят хора и специализирана транспортна техника, като Каракачанов уточни, че не става дума за танкове.

Вътрешният министър Младен Маринов припомни, че са усилили дежурствата от Гранична полиция, но наред с това са изпратили допълнително присъствие на жандармерията в малките населени места покрай границата, които при готовност да реагират. Маринов поясни, че във вторник МО и МВР ще направят посещение на района. Не искаме да има паника, каза той и поясни, че няма да допуснат мигранти на наша територия. И двамата увериха, че в българските лагери няма подобна организация сред мигрантите, предвид че заетостта им е много ниска.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници