САЩ се тревожат за политическата криза в Румъния

САЩ се тревожат за политическата криза в Румъния
Временно отстраненият румънски президент Траян Бъсеску със заместник държавният секретар на САЩ Филип Гордън (вдясно). Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Заместник-държавният секретар на САЩ Филип Гордън изрази опасенията на Вашингтон заради политическата криза в Румъния, която по думите му може да създаде икономически и дипломатически проблеми.

Това стана във вторник, след среща с румънския премиер Виктор Понта и с президента Траян Бъсеску, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Острият конфликт между Понта и Бъсеску и опитът да бъде свален държавния глава с референдум доведоха почти до парализа процеса на взимане на решения в страната и предизвикаха критики от Европейската комисия. Конституционният съд на Румъния ще реши през септември за резултатите от състоялия се референдум за отстраняване на Бъсеску.

"Изслушахме правдоподобни твърдения за много подправени гласове, опити за подмяна на избирателните списъци и опити за оказване на влияние върху Конституционния съд", каза Гордън, цитиран от румънския уебсайт HotNews и „Дневник".

Той подчерта, че "ако законността е под въпрос... финансовите пазари може да се уплашат, инвеститорите ще намерят други места, където да отидат, а съюзниците ще имат по-малко желание за продължаване на общите проекти".

Пазарите вече реагираха на борбата за власт между Понта и Бъсеску, като леята падна до рекордно ниски нива заради опасенията за сделката за помощ от МВФ и парализата в румънската политика.

"Тъй като сме загрижени за Румъния... сме притеснени от някои от последните събития по отношение на референдума и процеса по неговата проверка", отбеляза Гордън.

След срещата Понта отбеляза, че е имало неточности в познанията на Гордън за ситуацията в Румъния, предаде БТА, позовавайки се на Аджерпрес. Това мнение изказа изпълняващият длъжността президент Крин Антонеску, който също се срещна с американския представител.

"Не знам до каква степен мнението му се промени. Предвид духа на изказването му пред медиите на заминаване, се надявам да е така, но е явно, че Държавният департамент и всички в американската политика, които се интересуват от ситуацията в Румъния, имат известна некоректна информация като например, че правителството е отложило резултата от референдума и иска да пристъпи към повторно преброяване", каза Антонеску, изтъквайки, че това е "невярно".

#САЩ #Румъния #Крин Антонеску #Траян Бъсеску #Виктор Понта #министър-председател на Румъния #президент на Румъния #Държавен департамент на САЩ #Филип Гордън #импийчмънт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници