Спряха машинното гласуване в 7 секции

Спряха машинното гласуване в 7 секции
A A+ A++ A

Машинното гласуване е било принудително преустановено в 7 секции в страната. Информацията сподели говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на първия брифинг на специализирания орган в изборния ден, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той посочи, че случаите, в които има спиране на машинното гласуване поради технически причини са прекалено малко като процент в съответствие с общия брой на машините.

Другият говорител на ЦИК Таня Цанева уточни, че към момента е отменено машинното гласуване в 29-та секция във Видин, в 52-ра в Кърджали, в 32-ра секция Дупница, 4-та в Своге и в 84-та в Хасково има техник.

"Чакаме информацията дали ще бъде отстранен проблемът. По отношение на 24-ти избирателен район - София по-конкретно в "Подуяне", като в две секции 22-ра и 25-та са разменени машините за гласуване 

За съжаление при откриване на изборния ден и при първоначалния протокол не е обърнато внимание нито от техниците, нито от секционната избирателна комисия, че машините са разменени.

Това означава, че когато флашпаметите пристигнат в изчислителния център в РИК в края на изборния ден, те няма да могат да бъда разчетени. Независимо, че имаше много малко гласували с машини ЦИК прие да бъде преустановено гласуването с машини. Да се продължи на хартиени в тези две секции в "Подуяне", обясни още говорителят на ЦИК. Цанева уточни, че за гласувалите машинно до момента в проблемните секции ще се наложи ръчно преброяване.

За пръв път у нас се гласува с машини в 3000 секции във всички райони на страната. Машините са произведени няколко месеца преди изборите, специално за България.

Списъкът със секциите, където са разположени машините, е публикуван на интернет страницата на ЦИК. В секциите с машини избирателите имат право да изберат как да гласуват - машинно или с хартиена бюлетина. Ако предпочетат гласуването с бюлетина те трябва да помнят, че тя се попълва със знак "V" или "X", задължително със син химикал.

Ако гласоподавател допусне грешка и отбележи една партия или коалиция, но две преференции, бюлетината ще бъде валидна, но само в частта си за съответната политическа сила.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници