Румен Радев: Вярвам, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев

Румен Радев: Вярвам, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев
A A+ A++ A

Вярвам, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев, че мнозинството от нас ще отхвърлят конформизма и безличието, че носим мъжество и характер да въздигнем Отечеството си там, където заслужава да бъде, заяви президентът Румен Радев снощи във Враца на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас - дори и най-болезненото, каза в словото си държавният глава. "Но Ботев е прогласил и безсмъртието на героите, на падналите в бой за свобода. И го е доказал със събдата си. Затова и днес сме тук пред паметника на поета", допълни той.

Президентът отбеляза, че почитта рядко се изразява убедително с думи, но няма по-силен, по вдъхновяващ знак на преклонение пред поколенията български герои от онази минута, в която всички притихваме в общност на размисъл и смирение. "Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода, правим го от сърце, правим го по традиция. Но свободата не е традиция. Свободата е битка, позиция, отговорност, често и саможертва" подчерта Румен Радев. Героичните жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват, продължи той.

"Ние съвременните българи имаме тежък дълг. Ние сме в дълг към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България, онези немили-недраги, които гниеха по зандани и в емиграция, отхвърляни често дори от свои, но сгрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме емиграцията, независимо дали далече от Родината или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България", каза президентът в словото си пред хилядното множество, изпълнило централния площад във Враца.

Според него, нашето време няма да роди Ботев- той е великан от друга епоха, но изрази вяра, че носим в себе си духа на Ботев. Ето защо Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите, отбеляза Румен Радев. Този ден ни дава възможност да преоткрием неспокойният патриотизъм и парещото чувство за справедливост на Ботев и да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи, заяви в заключение държавният глава.

Президентът Румен Радев бе посрещнат преди тържествената проверка от кмета на община Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов. Той прие рапорта на командващия зарята подполковник Симеон Цеков и поздрави представителните роти на военнослужещите от врачанския гарнизон и отрядите учениците и студентите с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Кметът на Враца откри тържествения митинг с думите, че в българската история има личности, оставили трайна следа в паметта и сърцата ни и сред тях е Христо Ботев- човекът, предрекъл в поезията си, че "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира, него жалеят земя и небо, звяр и природа, и певци песни за него пеят". Песни, които днес все по-рядко пеем, потопени в съвременното робство на апатията и песимизма, отбеляза Калин Каменов. Забравяме завета, оставен от Ботев- не е важно колко дълъг е бил житейският ни път на тази земя, а как сме го извървели, какво сме постигнали, какво сме оставили за поколенията, добави той. "Днес имаме задача- да научим децата си, че свободата не е даденост, а ценност, която трябва да се отстоява всеки ден с дела, а не с думи. Родината означава обич, отдаване и пазене всеки ден", заяви той. Когато го направим, ще сме почели по най-достойния начин паметта на Ботев и загиналите за България, заяви в заключение кметът на Враца.

Да се преклонят пред паметта на Ботев и загиналите герои тук бяха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, вицепремиерът Марияна Николова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Сред гостите бяха председателите на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, народни представители и евродепутати, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на Враца Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, както и делегациите от побратимените градове и области от Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Словакия и Румъния.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите преди 143 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца запази "минута мълчание" в знак на почит пред паметта на героите. Пред паметника на Войводата във Враца бяха положени венци на признателност от президента Румен Радев, от Народното събрание, от Министерския съвет, от министерства, политически партии и организации, областни и общински институции.

Възпоменателните чествания "Ботеви дни- 2019" във Враца по повод 143-годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев, завършват утре на връх "Околчица" с всенародното поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите