Порои и мощни гръмотевични бури на много места в страната

Порои и мощни гръмотевични бури на много места в страната
A A+ A++ A

Порои и мощни гръмотевични бури на много места в страната в неделя през нощта. Пороен дъжд наводни Пловдив. За по-малко от час снощи улици и булеварди се превърнаха в реки.

Десетки автомобили закъсаха. Стотици домакинства останаха без ток заради аварии. Наводнени са къщи, мазета на жилищни и обществени сгради и 4 болници. Спасителни екипи на Пожарната са евакуирали 120 бедстващи деца от дома на културата „Борис Христов“.

Отводнена е сградата на областната администрация в града. 30 души - сред тях  малки деца и 4 бременни жени - и са изведени от бедстващи автомобили. Оказана е помощ на четирима самотно-живеещи инвалиди в наводнени жилищни сгради. 

Евакуирани бяха два мола. Водата нахлула в търговските центрове през централните входове. Магазините затвориха спешно, а хората бяха изведени.

Министър Младен Маринов пътува за Пловдив, съобщават от МВР. Той ще инспектира създадената организация и предприетите действия от екипите на пожарна и полиция и ще направи оглед на щетите, нанесени от обилните валежи. На място е и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. 

„Ситуацията в района вече е спокойна. Местата, които снощи бяха критични вече не съществуват като такива. В следващите няколко часа ще бъдат остранени и проблемите във ВиК мрежата, ”, коментира Борислав Инчев, кмет на район "Южен" в Пловдив, който пострада най-тежко след бедствието вчера. Най-засегнатата пътна отсечка  там - "Коматевско шосе" е отводнена и в момента платната за движения се почистват.

Инчев допълни, че заради обилните валежи е била затормозена отводнителната канализационна система. Другият проблем е падналите листа, които правят покривка, която също пречи на отводняване. „Дано да сме си научили урока”, лаконичен бе той.

Продължават отводнителните дейности и в подлеза на Централна гара в Пловдив, както и във всички подобни съоръжения в Града под тепетата. През тази нощ за овладяване на критичната ситуация са се грижили около 400 служители на общината, полицията и пожарната. 20 екипа на РСПБЗН отводняват наводнени къщи.

Служителка на търговски обект, намиращ се в подлеза обясни, че снощи е имало вода до коленете. В нейния магазин е имало мокри дрехи и чорапи.

Снощи в Старозагорско също имаше проливни дъждове. В село Средногорово река излезе от коритото си и заля къщи. Наводниха се изби и приземни етажи. Реколтата на много стопани беше потопена и почти унищожена. Във връзка с пороите и очакваните нови валежи от земеделското министерство съобщиха, че отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят денонощно и се наблюдават от служители на „Напоителни системи“. Извършва се денонощен обход и наблюдение на язовири, реки и диги. Има готовност да се използва тежка техника, за да не се допуснат бедствени ситуации.

„През годините ние не сме получавали никакви целеви средства за почистването и коригиране на коритото на река Гюрля. През 2017 година направихме почистване по моя инициатива. Маркирани са всички опасни дървета и са отстранени. Почистили сме цялата река", коментира кметът на село Средногорово 

„В момента в къщата ми има едни 40-50 сантиметра вода, трябва да се изпомпа”, разказва местен жител.

„За последните 16 години реката е имало три бедствие като това Вчера беше най-голямото. Тук проблемът е, че реката е много плитка, основната скала е много близо. Трябва държавата да се намеси. Да се изградят диги, да се укрепи коритото, за да се ликвидира веднъж завинаги този проблем”, коментира Деньо Катанов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници