Тревните площи в София се обработват срещу кърлежи

Тревните площи в София се обработват срещу кърлежи
A A+ A++ A

Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната. Заради климатичните условия паразитите са повече тази година, а обработката на зелените площи не е ефективна заради валежите.

Подробностите - от Паулина Найденова:

Метереологичните условия този сезон са подходящи за появата на много кърлежи, като обработката срещу паразитите започва веднага, щом дъждовете спрат. Парковете и градините в София са обработени два пъти, а междублоковите пространства се обработват в момента. Това заяви пред камерата на БНТ Цезарина Илиева - директор отдел "Паразитология" към РЗИ - София.

Цезарина Илиева - директор отдел "Паразитология" към РЗИ - София: Мерките за безопасност се спазват.

Тя изтъкна, че гражданите трябва да освобождават тревните площи, когато се обработват, както и да не стъпват по тях поне два часа след пръскането с противопаратизтния разтвор, пригоден да щади околната среда, изтъкна тя.

Не са достатъчни мерките за пръскане срещу кърлежи - това коментира в сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му по-често в София...

Пръскането с такива препарати намалява опасността, но не я елиминира, така че най-добрата превенция за гражданите е да не навлизат в тревните площи. Това изтъкна заместник-директорът Национален център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите ѝ, пикът на ухапванията ще премине, когато времето стане по-горещо и сухо.

проф. Ива Христова - заместник-директор Национален център по заразни и паразитни болести: Трябва да се има предвид и своевременното окосяване на тревата.

Бумът на заболяванията вследствие на ухапвания от кърлежи ще е около юни месец, като годишно обикновено се регистрират към 500 случаи на заболели, допълни тя.

Експертите препоръчват да правим редовен и щателен преглед за кърлежи след излет сред природата - както на себе си, така и на кучетата си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници