Израел бил готов за 30-дневна война на няколко фронта

Израел бил готов за 30-дневна война на няколко фронта
Докато танкове провеждаха учение близо до израелско-сирийската граница в началото на август, властта намекна, че може да действа срещу заплахата, която твърди, че идва от Иран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израел е подготвил населението си за евентуален конфликт, който може да трае 30 дена на няколко фронта едновременно, заяви министърът на пасивната отбрана в оставка Матан Вилнай.

„Няма никаква причина за истерия. Никога преди вътрешният фронт не е бил толкова добре подготвен," заяви министърът пред вестник „Маарив", цитиран от АФП и БГНЕС.

Същевременно част от израелската преса разкритикува неподготвеността на гражданската отбрана в случай на конфликт с Иран.

„Мога да твърдя с най-голям авторитет, че днес всеки знае точно какво трябва да прави", каза още министърът в оставка.

Той визира разпределянето на задачите между различните власти, натоварени със „защитата на тила", т.е. сектори на концентрация на гражданското население извън бойните зони в период на война.

Според Матан Вилнай „Израел е готов на сценарий с 30-дневна война на различни фронтове", която може да вземе около 500 жертви, „дори повече или по-малко".

Той уточни, че за момента е осигурена антихимическа и бактериологична екипировка за над половината от израелското население. Армията също изпробва система за известяване чрез есемеси за предупреждаване на населението в случай на ракетни нападения.

Бившият директор на службата за вътрешна сигурност Шин Бет Ави Дихтер беше назначен в сряда за министър на пасивната отбрана, съобщи премиерът Бенямин Нетаняху.

Номинацията му трябва да бъде утвърдена от парламента в четвъртък. Матан Вилнай ще стане посланик на Израел в Китай.

#Израел #война #вестник „Маарив" #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници