С 20 процента се увеличават пътните инциденти през лятото

С 20 процента се увеличават пътните инциденти през лятото
A A+ A++ A
Средно статистически с 20 процента се увеличават пътно-транспортните произшествия през юли и август в сравнение с другите месеци на годината. Затова е много важно да акцентираме вниманието на хората да бъдат по-внимателни и толерантни на пътя. Това каза председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова по време на представяне на резултатите от второто издание на инициативата SDIndex /Safe Drive Index/ Индекс за безопасно шофиране/, съобщиха от агенцията.
 
Организатор на изследването е SDI Застрахователен брокер, а партньори на проекта са МВР, МТИТС, МОН, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Дружеството на психолозите в България. Изследването цели въвеждането на национален индекс за определяне на рисковете в поведението на водачите на моторни превозни средства в България.
 
Над 56 хил. български шофьори са се включили в изследването през тази година, което показва, че в България има хиляди водачи, които искат да бъдат активна страна при формирането на политиките по пътна безопасност и елиминиране на рисковите обстоятелства на пътя, подчертава Крумова.
 
Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов съобщи, че се проверяват изпитите и обучението на младите водачи, които до 3 г. след като са взели шофьорска книжка и претърпяват пътно-транспортно произшествие.
 
Според Попов данните от изследването са много полезни, както за планиране на по-ефективен контрол, така и за бъдещите промени в организацията на обучението на водачите.
 
Над 40 процента от установените нарушения на пътя през миналата година са били за превишена скорост, а общо 1,3 млн. нарушения са регистрирани през 2018 г., съобщава инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция".
  
От инициативата казаха, че през тази година изследването обхваща и водачи на камиони и автобуси. За първи път то се осъществява и изцяло онлайн, което според тях е помогнало да бъде много по-масово, а получените отговори по-честни и обективни. Най-голямата цел за тях е съвместно с институциите да се намерят механизмите за промяна на поведението на водачите
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници