БАН: АЧС може да издържи до 3 г. в замразено месо

БАН: АЧС може да издържи до 3 г. в замразено месо
A A+ A++ A

Колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за борба с тази инфекция. Това заяви в студиото пред БНТ проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиология към БАН.

По думите му, все още няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума, защото вирусът преживява много добре в околната среда.

"Много важен е въпросът с утилизация на труповете на животни, като тези мерки трябва да бъдат адекватни", категоричен е експертът.

Той потвърди и че вирусът на африканската чума може да издържи до 3 години в замразено месо.

"Освен това, вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостесно месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани трябва да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н", продължи професорът.

Самият той обаче сподели, че не е оптимист за справяне с чумата поне в близките 6 месеца. Експертът призова и държавата да се включи активно в изследванията на учени по разработването на ваксина срещу заразата, макар да признава, че това би било трудно начинание.

"Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус", завърши проф. Христо Найденски.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници