Дориан премина по-леко от очакваното през Пуерто Рико, насочва се към Флорида

Дориан премина по-леко от очакваното през Пуерто Рико, насочва се към Флорида
НАСА
A A+ A++ A

Ураганът Дориан се движи над океана тази сутрин, след като причини ограничени щети на Пуерто Рико и Вирджинските острови, предаде БНР, позовавйки се на Асошиейтед прес.

Метеоролозите предупредиха, че Дориан се засилва и се очаква да достигне опасната категория 3, докато минава на изток от югоизточните и централните Бахамски острови през следващите два дни. Според прогнозите в събота ураганът ще премине близо до или над северните Бахамски острови, а в неделя ще достигне американския щат Флорида.

При преминаването си над островите в Карибско море вчера Дориан беше ураган от категория 1. Той причини прекъсвания на електричеството и наводнения на места, но не и сериозни щети.
"Доволни сме, че няма щети, за които да съобщим", заяви Уилям Солис, кмет на малкия пуерторикански остров Кулебра.

Само едно населено място е останало без ток, добави той. Дориан причини прекъсване на подаването на електроенергия на островите Сейнт Томас и Сейнт Джон на американските Вирджински острови, и частично на остров Санта Крус, съобщи говорител на правителството. Съборени са дървета и поне един електропроводна линия, но няма данни за големи наводнения.

Няма данни за сериозни щети на британските Вирджински острови.

По-рано губернаторът на Флорида Рон Де Сантис обяви извънредно положение в части от щата, които са на пътя на урагана Дориан. В специално съобщение той призова жителите да си осигурят запаси от храна, вода и лекарства за седем дни. Според Де Сантис гражданите трябва да имат и план в случай на бедствие. 

Късно снощи Дориан се намираше на около 145 км от пуерториканската столица Сан Хуан и се движеше на северозапад с около 20 км/ч.

Възрастен мъж в Пуерто Рико стана първата жертва на урагана, след като силен порив на вятъра го събори от покрива на къщата му. Още един човек е пострадал в град Сан Хуан. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници