Ракета удари самолета на американски генерал в Афганистан

Ракета удари самолета на американски генерал в Афганистан
В понеделник вечерта президентът на САЩ Барак Обама изрази дълбоко безпокойство от зачестилите убийства на военни от международната коалиция в Афганистан от мъже в униформа на афганистанската армия или полиция. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Самолетът на председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси беше засегнат от шрапнел от ракета през нощта срещу вторник в американската база Баграм в Афганистан.

При нападението бяха ранени двама американски войници, съобщи агенция Франс прес.

Пораженията, нанесени на машината, принудиха генерала да напусне Афганистан с друг самолет след двудневното си посещение в страната, каза говорителят му полковник Дейв Лапан, предаде БТА.

По летището в най-голямата военновъздушна база в Афганистан в понеделник вечерта бяха изстреляни две ракети.

При експлозията на едната от тях бе засегнат самолета С-17 на генерал Демпси, който беше на пистата с други самолети, уточни говорителят.

При нападението бяха ранени двама войници, отговарящи за поддръжката на машините, добави той.

Атаката не е застрашила сигурността на ген. Демпси и екипа му, които в момента на инцидента са спели, съобщиха други офицери.

Въпреки че честият обстрел на Баграм не е изключителен, талибански екстремисти рядко успяват да нанесат сериозни щети или да причинят жертви в базата, коментира АФП, цитирана от Фокус.

Само преди няколко дена талибаните свалиха хеликоптер „Блек Хоук" в Южен Афганистан, при което загинаха 11 души, 7 от които войници от САЩ.

В понеделник вечерта президентът на САЩ Барак Обама изрази дълбоко безспокойство от зачестилите убийства на военни от международната коалиция в Афганистан от мъже в униформа на афганистанската армия или полиция.

„Следим с дълбока тревога братоубийствените стрелби в Афганистан", заяви президентът пред журналисти в Белия дом.

Обама допълни, че ще обсъди въпроса с афганистанския президент Хамид Карзай и изтъкна, че генерал Мартин Демпси вече е имал задълбочени разговори по проблема с командващия международните сили ИСАФ генерал Джон Алън, както и с афганистанските партньори.

Американският президент призова да се положат повече усилия главно при обучаването на афганистанските войски, които в края на 2014 г. ще трябва да поемат от НАТО грижата за сигурността в страната си.

„Ще даваме по-малко американски жертви и жертви от страна на коалицията, ако следваме плана за прехода и изградим възможно най-ефикасна афганистанска армия", подчерта той.

#САЩ #Баграм #Афганистан #Барак Обама #президент #Белия дом #Хамид Карзай #ИСАФ #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници