Бъсеску остава президент на Румъния, отмениха референдума

Бъсеску остава президент на Румъния, отмениха референдума
Траян Бъсеску остава президент на Румъния след неуспешен опит на политическите му противници да го остранят чрез импийчмънт заради престъпване на правомощията му. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Конституционният съд на Румъния призна процедурата по импийчмънт на президента Траян Бъсеску за невалидна.

С това решение висшата съдебна инстанция отхвърля резултатите от референдума, който се проведе в края на юли, в който не участваха необходимите 50 % плюс един от регистрираните бройки гласоподаватели, предаде bTV.

Траян Бъсеску беше отстранен от власт в началото на юли, когато управляващата Социално-либерална коалиция започна процедура по импийчмънт срещу него.

Съгласно конституцията на Румъния президентът се отстранява от власт с общодържавен референдум.

За да бъде валиден резултатът от допитването, беше необходимо участието на 50% плюс един от имащите право на глас румънци или 9 154 307 от общо 18 308 612 регистрирани гласоподаватели.

Избирателните секции затвориха в деня на вота при 45.92 % избирателна активност, което фактически направи резултатите невалидни.

Едновременно с това обаче близо 88% от участвалите в референдума подкрепиха отстраняването на президента Траян Бъсеску, припомнят наблюдатели.

Управляващата Социално-либерална коалиция оспори резултатите и призова Конституционния съд да използва за справка данните от националното преброяване на избирателите от миналата година, а не на базата на остарелите данни в традиционните избирателни списъци.

Конституционният съд на Румъния не прие жалбата и отложи решението си с 20 дни за 21 август.

#импийчмънт #референдум #Конституционния съд #Румъния #президент на Румъния #Траян Бъсеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници