Следят с дрон пожара в "Дунарит" в Русе

Следят с дрон пожара в "Дунарит" в Русе
A A+ A++ A

Най-рано следобед разследващи ще могат да влязат в цеха с тротил във военния завод "Дунарит", където вчера имаше пожар. Русенският университет е предоставил дрон, оборудван с термовизионна камера и камера за нощно виждане, с които тази нощ над терена е следено дали има нови огнища на пожара.

Регионалната екоинспекция в Русе е осигурила подвижна станция, с която са измерени контролираните показатели на атмосферния въздух. Към момента не са констатирани превишения на установените норми. За случая е уведомена Окръжна прокуратура Русе, под чието ръководство е образуваното производство за изясняване причините за пожара. Председателят на сформирания кризисен щаб - областният управител на Русе Галин Григоров, заяви за "Хоризонт", че през нощта пожарникарите са извършвали превантивни действия, за да не се допуска евентуално възпламеняване на сухата тревна маса, която се намира около огнището на пожара.

Най-вероятната версия за пожара в завод "Дунарит" е техническа неизправност, заяви в Плевен министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Мога да успокоя хората. В момента нямаме тлеещи огнища, но ситуацията изисква да изчакаме определено време с оглед сигурността на служителите, които ще работят на терен. Към момента се провеждат мероприятия с работници, които са били вътре, да видим каква е причината. Районът продължава да бъде под контрола на полицията. В момента правят обливане с вода повторно. Трябва абсолютно всичко да е загасено, за да могат да влязат, все пак трябва да се мисли за сигурността на хората. Работим по всички версии, но това, което в момента имаме като информация, е най вероятно за техническа неизправност".
В Плевен министър Маринов откри 27-ото национално състезание "Пътен полицай на годината".

Пожарът е засегнал близо половината от производственото помещение. В цеха вече няма тлеене и дим, заяви изпълнителният директор на предприятието Петър Петров.

Петър Петров снощи е влязъл на своя отговорност в цеха, в който се съхраняват авиационни и артилерийски бомби. Той видял, че вътрешните помещения са опушени от високата температура, около половината от покрива е деформиран.

По думите му в склада е имало около един тон взривни вещества. Големият риск, който вчера е съществувал, е пожарът да се разпространи в близката гора, но за щастие това е преодоляно. Ръководителят на сформирания кризисен щаб и областен управител на Русе заяви, че до изтичане на задължителния 24-часов срок, наблюдението с дрон ще продължи, като на място остават служители на противопожарната служба, както и на полицията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници