Апелативният съд остави Алексей Петров в ареста

Апелативният съд остави Алексей Петров в ареста
Алексей Петров отговаря пред съда за участие в организирана престъпна група, занимаваща се основно с изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обвиняемият по делото „Октопод" Алексей Петров остава в ареста, реши Софийският апелативен съд.

Алексей Петров отговаря пред съда за участие в организирана престъпна група, занимаваща се основно с изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.

Апелативните магистрати също, както колегите им в градския съд, отказаха да променят мярката му „задържане под стража" в по-лека, като решението на САС е окончателно, предаде БГНЕС.

Софийски градски съд остави Алексей Петров в ареста на 6 август. Магистратите отказаха да изменят мярката му за неотклонение, която от месец май отново е „задържане под стража".

Председателят на съдебния състав Румяна Ченалова се мотивира в определението си и със записаните разговори, за които вече посочи, че не са събрани по реда на НПК.

Така в мотивите си тя изтъкна, че инициатор на тези разговори не е Пламен Устинов.

Смятаният за ключов свидетел бивш служител на НСО Пламен Устинов разказа пред магистратите, че Алексей Петров го увещавал да се откаже от показанията си след случайна среща извън съда.

След внимателен прочит на тези разговори, според съда „начинът, по който употребени фразите, интонацията на произнасяне" и отношенията, които има между участниците в тях, сочат действия, „изразяващи се във внушения на Пламен Устинов да каже или не определени обстоятелства".

Така магистратите приеха, че в тези срещи е имало опит за въздействие върху свидетеля, опит за манипулиране и оставиха в ареста Алексей Петров.

В началото на август градският съд прецени и че здравословното му състояние позволява престой там и така не намери причина, за да промени мярката му.

#Алексей Петров #Софийски апелативен съд #САС #Софийски градски съд #СГС #Пламен Устинов #НСО #държавна тайна #организирана престъпна група

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници