Пробиват най-дългия тунел в България

Пробиват най-дългия тунел в България
A A+ A++ A

Край Симитли започна пробиването на тунел „Железница“, най-дългия в България. Той е  част от ЛОТ 3.1. на Автомагистрала “Струма”. Тунелът ще бъде с дължина 2,2 км, а търгът за пробиването му бе спечелен от дружество ЗЗД „АМ Струма тунел 2018“, в което участват фирмите „Джи Пи Груп“ АД, „Глобал Кънстръкшън“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД.

Двете тръби на тунела ще се пробиват с тунелни багери, които са в базата на фирмата в подстъпите към тунела. Същинската работа по пробиването на тунела ще започне на 10 октомври.   Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Срокът за изпълнение на проектирането и изпълнението на строително-монтажните работи на тунел „Железница“ (от км 366+720 до км 369+000) e 1060 календарни дни. Съоръжението ще бъде с две отделни тръби за движение в посока. Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 132 м и 24 м, подпорна стена и други спомагателни съоръжения.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници