Примирие друг път: Турската армия поднови атаките срещу град в Сирия

Примирие друг път: Турската армия поднови атаките срещу град в Сирия
A A+ A++ A

Турската армия е подновила атаките срещу кюрдските отряди в град Рас ал Айн в североизточната част на Сирия, въпреки постигнатото по-рано със САЩ споразумение за временно прекратяване на военните действия, предава TACC.

По-рано се появи информация, че в сирийския град е била възобновена стрелбата и още се водят сражения между нахлулата турска армия и кюрдски отряди, а над няколко квартала се издига гъст дим.

Турция все още не е коментирала ситуацията.

На 9 октомври Анкара обяви началото на операция "Извор на мира" в Северна Сирия. Целта е там да се създаде зона за сигурност, която трябва да се превърне в защитен пояс за турската граница. Освен това, според плана на Анкара, там ще бъдат настанени сирийските бежанци от арабски произход, които в момента се намират в Турция. Международната общност осъди действията на Анкара, правителството в Дамаск счете операцията за агресия, а кюрдите я обявиха за етническо прочистване.

Снощи САЩ и Турция се похвалиха с постигнато споразумение за спиране на военните действия в Северна Сирия, след разговори в Анкара. Турция се съгласи да прекрати огъня за 120 часа, така че кюрдските сили да напуснат зоната за сигурност, определена от Анкара. По повод сделката президентът на САЩ Тръмп обяви турския си колега Ердоган за "дяволски добър лидер".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници