Фалшив сайт за надомна работа се рекламира усилено у нас

Фалшив сайт за надомна работа се рекламира усилено у нас
A A+ A++ A

От няколко дни в интернет се рекламира сайта onnovost.com, който обещава лесни доходи срещу четене на новини, информира Questona

Седите си вкъщи, цъкате си на лаптопа и получавате по 5 лв. за всяка отворена новина.

Сайтът се промотира доста агресивно. Пуснат е като обяви за надомна работа, в коментари под статии, като теми в популярни форуми (bg-mamma, къде другаде). Аз разбрах за него от читател на блога, според когото нещо с този сайт не е наред.

Направих проверка и мога да потвърдя, че нищо не е наред.

Този сайт е пълна измама. От него няма да спечелите пари, най-много да докарате на собственика му някой лев допълнително.

Какъв е „бизнес модела“

Да започнем с механизма, по който оnnovost.com обещава да ви направи богати.

Сайтът твърди, че плаща по 5 лв. за всяка отворена статия. Правите си профил в него и когато по сметката ви се съберат поне 1600 лв., можете да изтеглите събраната сума.

Освен това можете да „печелите“ и като афилиейт партньор. Публикувате връзка към сайта и получавате 75 лв. за всеки новорегистрирал се през тази връзка, плюс 5% от неговите доходи от сайта.

Звучи твърде хубаво, за да е истина, нали? И сте напълно прави.

Кой е собственикът

Никъде на сайта не е написано кой е неговият собственик. Няма име на фирма, име на управител, адрес на управление, адрес за кореспонденция, телефони за контакт, нищо.

Единствената достъпна информация е, че домейнът onnovost.com е регистриран на 20 октомври 2019 (9 дни преди публикуването на тази статия).

Дори само това е достатъчно, за да се усъмни човек. Анонимен сайт на по-малко от две седмици, който обещава високи доходи срещу четене на новини?

Публикуването на информация за собствеността е задължително условие за търговските дружества.

Дори Ружа Игнатова и нейната OneCoin се бяха постарали да регистрират фирми и фондации, за да изглежда всичко легитимно.

Какво предлага onnovost.com

След като се регистрирате, можете директно да започнете да отваряте новини. Менюто изглежда така:

Когато „получите“ пари по сметката, можете да разгледате баланса си, както и да въведете необходимите данни, за да си „получите“ заработеното.

Полетата за въвеждане на данни обаче изглеждат повече от странно.

Можете да избирате между 4 платежни системи, но има само едно поле за въвеждане на данни. Изглежда, че няма никакво значение дали ще въведете имейл адрес (ако сте с PayPal), номер на банкова сметка или адреса на отрезвителното в квартала.

Другите полета са за редактиране на име и смяна на паролата. Не е посочено за каква парола става въпрос, но се предполага, че е тази за акаунта ви в onnovost.com.

Обикновено тук трябва да ви светне червената лампа. Това изглежда като класически фишинг сайт. И в повечето случаи ще сте прави.

Проверих изходния код на страницата и не открих нищо. Бутонът „Редактиране“ не задейства PHP скрипт или нещо подобно, както обикновено действа една фишинг страница. Там просто има бутони и полета, които нищо не правят.

Изглежда, че основната функция на onnovost.com е да привлича нови абонати, които цъкат върху новините и така да генерират трафик за собственика на сайта.

Все пак не изключвам варианта той да действа и като фишинг страница и да събира имейли и пароли, които след това могат да бъдат продадени на нелегалните пазари за данни.

Заключение

Ако се надявате да изкарате малко джобни от оnnovost.com, ще трябва да ви разочаровам. Сайтът има всички характеристики на измама. Дори и да не ви навреди, той със сигурност няма да ви донесе ползи.

Не си губете времето с него.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници